Στην εκπομπή «Άρωμα Γυναίκας» με την Αλεξάνδρα Χαροχέρη φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Δήμαρχος Φούρνων κ. Δημήτρης Καρύδης
Ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στην αποκλειστική παραγωγή του θυμαρίσιου μελιού στο ακριτικό νησί των Φούρνων.
Αυτή την στιγμή πάνω από 20 παραγωγοί ασχολούνται με τον πληθυσμό των μελισσών, την παραγωγή και την επαγωγή του μελιού σε όλο τον κόσμο.
«Έχουμε πράγματι ένα από τα καλύτερα προϊόντα (μέλι) στον κόσμο, ανέφερε ο κ. Δήμαρχος.
Βάση εμπεριστατωμένων επιστημονικών ερευνών που διεξάγονται αποκλειστικά με γνώμονα την ποιοτική προέλευση και αξία του μελιού μας.
Επειδή το νησί στερείται ανθοφορίας, οι μέλισσες τρέφονται αποκλειστικά από βότανα όπως το θυμάρι, θρούμπι, και την ανθισμένη φασκομηλιά κυρίως κατά την περίοδο της Άνοιξης.
Το «Ρικόμελο» θεωρείται βάση επιστημονικών αναλύσεων το θρεπτικότερο, νοστιμότερο και γευστικότερο μέλι με περιεκτικότητα αγνής σύνθεσης 97% σε θυμάρι.
Το «Άναμα» κάνει το γύρο του κόσμου βάζοντάς ψηλά τον πήχη όσον αφορά τη διαφήμιση ως τουριστικό προορισμό και τη γενικότερη φήμη του μικρού νησιού του Βορείου Αιγαίου»
Κατά τους χειμερινούς μήνες οι μέλισσες τρέφονται από το δικό τους μέλι αφού δεν γίνεται από τους παραγωγούς καμία ενέργεια προσθήκης ζάχαρης. Το μέλι θεωρείται 100% αγνό. Μη νοθευμένο. Τα οφέλη του μελιού είναι πολλά για τον οργανισμό ωστόσο καλό είναι να γνωρίζουμε ότι:
Οι φθηνότερες εκδοχές μελιού μπορεί να συμφέρουν αλλά αυτό σημαίνει ότι το εκάστοτε μέλι έχει αλλοιωθεί κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας. Κατά την επεξεργασία αυτή, το μέλι χάνει τις σημαντικές ιδιότητές του και η επίδραση του στον οργανισμό δεν είναι η ίδια.
Σύμφωνα με δημόσια έρευνα που διεξήχθη από την food safety news το 76% του μελιού που κυκλοφορεί στην αγορά υποβάλλεται σε υπερδιήθηση, η οποία δεν αφαιρεί μόνο τις ακαθαρσίες, όπως το κερί, αλλά και όλα τα ίχνη της γύρης. Το υπερδιηθημένο μέλι χρησιμοποιείται συχνά για να καλυφθούν άλλα μέλια, όπως το κινεζικό μέλι, το οποίο κατηγορείται για τη συχνή μόλυνσή του από βαρέα μέταλλα και παράνομα αντιβιοτικά. Οι Κινέζοι υπερφιλτράρουν το μέλι τους.
Όπως δηλώνουν οι εταιρίες που παράγουν μέλι, αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη ώστε να μην κρυσταλλώνει το μέλι και του προσφέρει μια μεγαλύτερη διάρκεια. Εν τούτοις, η γύρη είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία και δίνει στον άνθρωπο που την καταναλώνει όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Πως να αναγνωρίσετε το νοθευμένο μέλι
Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού. Αν το μέλι δεν κρυσταλλώσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα που έχει κρύο, τότε συνήθως το μέλι είναι νοθευμένο. Όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα του μελιού σε γλυκόζη, τόσο πιο γρήγορα κρυσταλλώνει. Η περιεκτικότητα του σε γλυκόζη εξαρτάται από είδος των ανθέων που γίνεται η νεκταροσυλλογή.
Δώστε σημασία στα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία του μελιού. Οτιδήποτε αναφέρει τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη, μην το αγοράσετε.
Για να δοκιμάσετε το μέλι, ρίξτε λίγες σταγόνες ιωδίου μέσα σε ένα γυάλινο ποτήρι και στη συνέχεια προσθέστε μέλι. Αν το μέλι γίνει μπλε, αυτό υποδηλώνει ότι έχει έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο καλαμποκιού.
Ανακατέψτε νερό, μέλι και λίγες σταγόνες ξύδι. Αν το μείγμα αρχίσει να αφρίζει, σημαίνει ότι το μέλι έχει αλλοιωθεί.
Για να μάθετε αν το μέλι σας έχει υποστεί επεξεργασία, δοκιμάστε να το κάψετε με ένα σπίρτο. Αν η φλόγα μεγαλώσει κατά την επαφή με το μέλι, αυτό σημαίνει πως το μέλι έχει νοθευτεί.
Πάρτε ένα γυάλινο ποτήρι γεμάτο νερό και ρίξτε μέσα μια κουταλιά μελιού. Αν το μέλι πέσει στον πυθμένα του ποτηριού χωρίς να διαλυθεί είναι αγνό. Αν διαλυθεί είναι νοθευμένο.
Ρίξτε σε ένα χαρτί μερικές σταγόνες μέλι. Αν απορροφηθεί από το χαρτί είναι φυσικό προϊόν. Αν το χαρτί λιώσει το μέλι έχει πολύ νερό.
Αλεξάνδρα Χαροχέρη