Ανδρέας Λαγός: «Είναι ευλογία και τύχη να μεγαλώνεις σ’ έναν τόπο ιδιαίτερα ευλογημένο, όπως είναι η Σάμος»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός πέντε αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές με

Ανδρέας Λαγός: «Είναι ευλογία και τύχη να μεγαλώνεις σ’ έναν τόπο ιδιαίτερα ευλογημένο, όπως είναι η Σάμος»

Εφ΄ όλης της ύλης, φιλοξενήθηκε στο στούντιο και στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, ο Σαμιώτης σεφ Ανδρέας Λαγός.

Ο Ανδρέας Λαγός γεννήθηκε και μεγάλωσε αρχικά στους Βουρλιώτες και εν συνεχεία στον Κάμπο Βουρλιωτών, από αγροτική οικογένεια. Το γεγονός αυτό, όπως είπε, συντέλεσε στην αγάπη του ίδιου και της αδερφής του Αθανασίας Λαγού (επιχειρηματία εστίασης στη Σάμο), για το χώμα, τον τόπο, τα προϊόντα και ό,τι προσφέρει η γη.

«Είναι ευλογία και τύχη να μεγαλώνεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον και μάλιστα σε έναν τόπο ιδιαίτερα ευλογημένο, όπως είναι η Σάμος».

Ανδρέας Λαγός: «Είναι ευλογία και τύχη να μεγαλώνεις σ’ έναν τόπο ιδιαίτερα ευλογημένο, όπως είναι η Σάμος»

Ο κ. Λαγός τόνισε ότι το όνειρό του, το ένα και μοναδικό ήταν η μαγειρική. Από την ηλικία των έξι ετών κατάλαβε και ήξερε τι θα κάνει μεγαλώνοντας, καθώς η ανάγκη συνύπαρξης με την οικογένεια εδραιώθηκε μέσα από το φαγητό, αλλά πέρα από αυτό, ήταν και μια διέξοδος, ένα παιχνίδι πολύ δημιουργικό, η ενασχόληση με τη μαγειρική.

Αν και έχει σπουδάσει και ζαχαροπλαστική, κλίνει έντονα στη μαγειρική λόγω της δημιουργικότητας και της σχετικής ελευθερίας που προσφέρει, σε σχέση με την αυστηρότητα της ζαχαροπλαστικής. Συμπαραστάτες του, όπως ανάφερε ο κ. Λαγός, οι γονείς του, ώστε να καταφέρει να εκπληρώσει το όνειρό του.

Ως ορισμό της καλής μαγειρικής, ο σεφ είπε πως σημαντική είναι η πρώτη ύλη.

Ανδρέας Λαγός: «Είναι ευλογία και τύχη να μεγαλώνεις σ’ έναν τόπο ιδιαίτερα ευλογημένο, όπως είναι η Σάμος»

«Αυτό, που σημαίνει καλή μαγειρική, σημαίνει καλή πρώτη ύλη, καλό προϊόν, με σωστή τεχνική, με το να χρησιμοποιείς και να σέβεσαι αυτό που έχεις στα χέρια σου».

Η Ελλάδα, έχει εξαιρετικές πρώτες ύλες, τα οποία κρύβουν την παράδοση και την ιστορία κάθε τόπου, τα οποία ο ίδιος θέλει να σεβαστεί και να τα προσφέρει στο ευρύ κοινό, με τον καλύτερο τρόπο και όχι να τα καταστρέψει και να αλλάξει την προσωπικότητα τους.

Σε ηλικία 19 ετών κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μεσογειακής Μαγειρικής στην Κρήτη. Συνεργασία με την ομάδα του εστιατορίου Αριστερά-Δεξιά, η Τομάτα στη Σαντορίνη και ο Αστερίας στο Sani Resort της Χαλκιδικής όπου ήταν ο head chef, όπου στα 22 διαχειριζόταν 5αστερο ξενοδοχείο. Μια περίοδος αρκετά αγχωτική, η οποία όμως ξεκαθάρισε μέσα του το πως και το τι θέλει να κάνει παρακάτω.

Ως προς το κομμάτι της τηλεόρασης, ο κ. Λαγός εξέφρασε την άποψη ότι όλο αυτό με τις εκπομπές που είχαν αντικείμενο τη μαγειρική, ξεκίνησε με την παγκόσμια κρίση (2009-2010) και την εσωστρέφεια του κόσμου.

Ευλογία είπε ο κ. Λαγός, να ζεις σε έναν τόπο, που μπορεί να σου προσφέρει απλόχερα ό,τι διαθέτει η γη, για το καθημερινό φαγητό, συγκριτικά με τις πόλεις και την αστική ζωή.

Ανδρέας Λαγός: «Είναι ευλογία και τύχη να μεγαλώνεις σ’ έναν τόπο ιδιαίτερα ευλογημένο, όπως είναι η Σάμος»

«Ένα επιτυχημένο μαγειρικό κόνσεπτ για εμένα θα ήταν να κάνω τη σπιτική κουζίνα του τόπου μου, με τις μνήμες της παιδικής μου ηλικίας. Με πραγματική φωτιά, να τηγανίζω πατάτες, κεφτέδες, τις συνταγές που κάναμε όταν πηγαίναμε στα κτήματα και στα αμπέλια, τα οποία αυτά, ο περισσότερος κόσμος δεν τα έχει γευτεί, δεν τα ξέρει. Απλές συνταγές, οι οποίες όμως είναι τόσο νόστιμες γιατί βασίζονται στην πρώτη ύλη και στην εποχικότητα, που την έχουμε ξεχάσει στην Ελλάδα».

Ο Ανδρέας Λαγός, εργάζεται και δημιουργεί και στο εξωτερικό, μαγειρεύει επίσης, για τον διάδοχο του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου πρίγκιπα της Ουαλίας, Ουίλιαμ, ενώ εκτός από την εκπομπή του στην ΕΡΤ1, ετοιμάζει νέα βιβλία, και διάφορα πρότζεκτ.

Ανδρέας Λαγός: «Είναι ευλογία και τύχη να μεγαλώνεις σ’ έναν τόπο ιδιαίτερα ευλογημένο, όπως είναι η Σάμος»

«Η μαγειρική, μου δίνει τη δυνατότητα να αισθάνομαι ελεύθερος, αυτό είναι σημαντικό συστατικό και υλικό, για τη δική μου ψυχοσύνθεση, να αισθάνομαι ότι μπορώ να δημιουργήσω πράγματα με την ψυχή μου, με την καρδιά μου, χωρίς να υπάρχει περιορισμός».

Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Λαγός, πρόσθεσε ότι «Είναι σημαντικό να αγαπάμε και να τιμάμε τον τόπο μας. Είναι τόσο ξεχωριστός, τόσο μοναδικός και ότι μπορούμε όλοι με τον τρόπο μας, ό,τι και αν κάνουμε, να συνεισφέρουμε στην ανάδειξη αυτού του ξεχωριστού τόπου, γιατί η Σάμος αξίζει να είναι στην καλύτερη θέση».

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ