Αλέξανδρος Λυμπέρης: Πρέπει όλοι να είμαστε συμπολίτευση για το καλό του Δήμου μας

Αλέξανδρος Λυμπέρης: Πρέπει όλοι να είμαστε συμπολίτευση για το καλό του Δήμου μας

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Τετάρτη (14/10) το απόγευμα στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης, παρουσία των τεσσάρων Αντιδημάρχων του κ.κ. Βαλσαμίδη, Διακοσταμάτη, Βακάκη και Βολακάκη και της ΓΓ του Δήμου κας Πατρώνη Ιωάννας.

Το κύριο θέμα ήταν ο απολογισμός του Δήμου για τον έναν χρόνο ύπαρξής του, τα προβλήματα που συνάντησαν και που συναντούν κάθε μέρα, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα περισσότερα έχουν ξεκινήσει από το σημείο «μηδέν».

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς, όμως όχι ακατόρθωτος. Έχουμε καλή συνεργασία με όλους τους συμβούλους, με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, ξέρουν όλοι ότι έχουμε δυσκολία με το οικονομικό κομμάτι, αλλά πάνω απ’ όλα έχουμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας».

Ο κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης στον απολογισμό του αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού, κάτι που τους ανάγκασε το προσωπικό να έχει παράλληλα καθήκοντα και να έχει διεκπεραιώσει μέχρι στιγμής επιτυχώς πάρα πολλές υποθέσεις. Απέδωσε δε τα εύσημα στην Οικονομική Υπηρεσία η οποία λειτούργησε σε χρόνο ρεκόρ μετά την αποχώρηση της Υπαλλήλου.

«Οι τεχνικές μας υπηρεσίες παράγουν πολύ σημαντικό έργο. Δεν είχαν καμία υποδομή, στην ουσία κανέναν υπολογιστή και όλα καλύφθηκαν από δωρεές συμπολιτών για την εύρυθμη λειτουργία. Έχουμε δώσει μεγάλη σημασία στην καθημερινότητα και βαδίζουμε με βάση τους νέους κανονισμούς του Δήμου για την ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα, απορρίμματα και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Με το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2» ο Δήμος μας θα λάβει 2.000.000 ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για προμήθεια μηχανημάτων και εργαλείων, ενώ έχουμε προσλάβει και συντηρητή για να περιορίσουμε τα έξοδα συντήρησης».

Μεγάλο πρόβλημα, αλλά με αντίστοιχες ενέργειες που κάνουμε και θα το ξεπεράσουμε, είναι οι οφειλές ειδικά για την ύδρευση. Δεν γίνονταν σωστές καταμετρήσεις, αλλά εξηγούμε σε καθέναν ξεχωριστά το πρόβλημα και οι συνδημότες μας αρχίζουν και καταλαβαίνουν. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Αν συμμαζέψουμε τα έξοδά μας, βάλουμε σε μία τάξη τα έσοδα, τότε ο Δήμος μας, όχι μόνο είναι βιώσιμος, αλλά έχει και προοπτική».

Ο κ. Λυμπέρης στη διάρκεια της συνέντευξής του (περίπου 2,5 ώρες) αναφέρθηκε και σε άλλα σημαντικά έργα όπου εκτελούνται, βρίσκονται στη φάση των μελετών και άλλων που προγραμματίζονται για το μέλλον.

«Για το Beach Front, υπάρχει μια οφειλή της τάξεως των 259.000€ στην Κτηματική Υπηρεσία, αλλά είναι χρήματα τα οποία δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Έχουμε ζητήσει τη βοήθεια πολιτικών προσώπων, γιατί πρέπει ν’ απεμπλακούμε απ’ αυτόν τον βραχνά. Για το κολυμβητήριο είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να το λειτουργήσουμε γιατί το κόστος λειτουργίας είναι 60.000€ το εξάμηνο περίπου. Θα κάνουμε τις επαφές μας γιατί το κολυμβητήριο ανήκει σε όλη τη Σάμο».

Ένα μεγάλο έργο που προγραμματίζεται είναι το έργο «ΨΗΦΙΑΚΑ», όπου θ΄αποτυπωθούν ηλεκτρονικά τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και θα γίνει η προμήθεια συστημάτων GPS για αυτοκίνητα και μηχανήματα.

Μεγάλο όνειρο χαρακτήρισε ο κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης το «παραλιακό μέτωπο», όπου θα υπάρξει η ανάλογη συνεργασία με την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον κ. Κώστα Μουτζούρη, ως ειδικός επί του έργου.

Για τη συνεργασία με Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τόνισε ότι είναι πολύ καλή. Έχουμε παραχωρήσει πολλά ακίνητα και από την πλευρά τους μας έχουν βοηθήσει και αυτοί. Η πανδημία όμως επέβαλε να γίνονται τα μαθήματα εξ’ αποστάσεως και ειδικά σ’ αυτό τα πρώτο εξάμηνο. Ενώ για την μετέπειτα πορεία των μαθημάτων θα γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις.

Σε ερωτήσεις του Samostoday ο κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης απάντησε:

Για τον ΧΥΤΑ στη θέση «Βυθίσματα», έχει καταστραφεί, είναι σε εγκατάλειψη και σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναλειτουργήσει, ενώ σύμφωνα με τους νόμους δεν μπορεί ν’ οριοθετηθεί 2ος ΧΥΤΑ. Άρα τα σκουπίδια πηγαίνουν στον Δήμο Ανατολικής Σάμου με αντίτιμο 40€ ο τόνος.

Για την ύδρευση των Αγίων Θεοδώρων,  το πρόβλημα είναι υπαρκτό, σε μικρό χρονικό διάστημα θα κατέβει το ΙΓΜΕ για να εξετάσει επιτόπου την κατάσταση, ενώ με ενέργειες του Δήμου το νερό από γύρω περιοχές διοχετεύεται σε δύο βρύσες για να έχουν οι κάτοικοι πόσιμο νερό.

O Δήμος οφείλει να συντονίσει τις προσπάθειες του οργανισμού του, να ιεραρχήσει τις ανάγκες του, να εντοπίσει τους κινδύνους και να εστιάσει στην επίλυση προβλημάτων βελτιώνοντας συνεχώς την απόδοσή του. Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν έναν προγραμματισμό στόχων και δράσεων, λειτουργία την οποία αποτελεί το παρόν σχέδιο.

To Επιχειρησιακό Σχέδιο περιέχει πλήθος φιλόδοξων στόχων, δράσεων και έργων, που καλύπτουν όλο το φάσμα δραστηριοτήτων του Δήμου και λειτουργούν υποστηρικτικά προς τον πυρήνα της αποστολής του. Δράσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας καθώς και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτελεί στοίχημα να πετύχουμε και να δημιουργήσουμε ένα υποδειγματικό Δήμο. Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με διεύρυνση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συντείνουν στην επιδίωξη του σκοπού αυτού.

Η αποτελεσματική διοίκηση αποτελεί τεράστια ευθύνη και ταυτόχρονα μεγάλη πρόκληση. Αίσθημα ευθύνης διακατέχει όλα τα στελέχη του οργανισμού των οποίων η εμπειρία και οι γνώσεις αποτελούν «κεφάλαιο» για την επιτυχή υλοποίηση των στόχων μας.

O Δήμος Δυτικής Σάμου οραματίζεται έναν Δήμο με αειφόρο ανάπτυξη, έναν Δήμο με ισχυρή πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα, μια σύγχρονη φιλική πόλη με ελκυστικές υποδομές και υπηρεσίες. Αποστολή μας, ένας Δήμος βιώσιμος με υπηρεσίες και ανθρώπινο υλικό δυναμικό που θα προσφέρει ανάπτυξη για την κοινωνία, το αστικό περιβάλλον, τη δημόσια υγεία μέσα από την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, της τεχνολογίας και της ενεργού συμμετοχής των πολιτών.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ο Βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης στην παρουσίαση του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

Ο Βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης στην παρουσίαση του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

Ο Βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης, παραβρέθηκε στην παρουσίαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Κικίλια,  του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», ενός  πρωτόγνωρου για τα

Περισσότερα »