Αγγελική Καζάκου: Τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες της Ανατολικής Σάμου μετά τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου, παραμένουν μεγάλα καθώς βρίσκονται σε διάφορες φάσεις επιδιόρθωσης

Αγγελική Καζάκου: «Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε κτήρια από τα κλιμάκια, για να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκονται μετά από τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά η Διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ανατολικής Σάμου κα Αγγελική Καζάκου.

Τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες του Δήμου Ανατολικής Σάμου μετά τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου, παραμένουν μεγάλα καθώς βρίσκονται σε διάφορες φάσεις επιδιόρθωσης.

«Η ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές), μετά τον σεισμό επισκέφτηκε τον Δήμο μας, η οποία συνέταξε τα δελτία πρωτοβάθμιας μετασεισμικής αυτοψίας, κατηγοριοποιώντας τις σχολικές υποδομές ανάλογα με τον αριθμό βλαβών που είχαν υποστεί αμέσως μετά τον σεισμό. Έτσι λοιπόν μετά τον σεισμό είχαμε 12 στην κατηγορία Α, 9 στην κατηγορία Β, 4 στην κατηγορία Γ, 5 στην κατηγορία Δ και μία στην κατηγορία Ε.

Όσον αφορά την κατηγορία Α και Β, κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με την ΚΤΥΠ σαν σχολικές μονάδες κατάλληλες προς λειτουργία. Είναι σχολικές μονάδες που θα μπορούσαν αμέσως να λειτουργήσουν , υπήρξαν κάποιες βλάβες και εκεί, στον οργανισμό πλήρωσης και όχι στον φέροντα οργανισμό που θα μπορούσε να δημιουργήσει στατικά προβλήματα και θέματα ασφάλειας στο σχολείο. Αυτά λοιπόν επισκευάζονται, η τεχνική υπηρεσία συνέταξε με βάση τους κανόνες της επιστήμης της μεθόδους αποκατάστασης σχολείων και κτηρίων, συνέταξε 5 μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού  385.000 €. Αφορά στις σχολικές μονάδες 1ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου, 1ο-2ο Γυμνάσιο Σάμου, στο ΓΕΛ-ΕΠΑΛ, 1ο-2ο Νηπιαγωγείο Σάμου, στο Γυμνάσιο και Νηπιαγωγείο Πυθαγορείου, στο Δημοτικό Σχολείο Μυτιληνιών , στο Δημοτικό Σχολείο Βουρλιωτών. Την αποκατάσταση της περίφραξης του Δημοτικού Κοκκαρίου και το Νηπιαγωγείου Κοκκαρίου.

Αυτά είναι τα σχολεία κατηγορίας Α και Β, που έπρεπε όμως να γίνουν οι παρεμβάσεις αποκατάστασης των μικρών ρωγμών που είχαν σημειωθεί καθώς και η αποκατάσταση των περιφράξεων στα Γυμνάσια και στο Δημοτικό Κοκκαρίου, τα οποία αστόχησαν στο σεισμό επειδή ήταν από τσιμεντόλιθους και είχαν πολλά προβλήματα και συμπεριφέρθηκαν πολύ άσχημα. Εμείς αποφασίσαμε να αντικαταστήσουμε στο σύνολό τους τις περιφράξεις, οι οποίες είναι συμβατές στις προδιαγραφές.

Ανατέθηκαν σε εργολάβους με βάση την διαδικασία του νόμου για τις έκτακτες ανάγκες, έγιναν οι διαγωνισμοί, αναδείχθηκαν εργολάβοι, λήφθηκαν οι αποφάσεις από τα αρμόδια συλλογικά όργανα, έγιναν οι συμβάσεις , ορίστηκαν επιβλέποντες μηχανικοί υπό τις οδηγίες των οποίων έγιναν οι αποκαταστάσεις σε αυτά τα σχολεία. Αυτά τα σχολεία είναι έτοιμα να παραδοθούν για λειτουργία την Δευτέρα (11/01), εκτός από το Δημοτικό σχολείο Μυτιληνιών, όπου καθαιρέσαμε ξυλεία ραμποτέ που υπήρχε και αποκαλύφθηκε εκεί μια μεγαλύτερη από αυτή που αναμέναμε αποδιοργάνωση της λιθοδομής. Είμαστε σε επαφή με τον μελετητή προκειμένου να δούμε πως θα λάβουμε άμεσα προσωρινά μέτρα υποστύλωσης ασφαλή, για να δώσουμε σε λειτουργία το σχολείο.

Έχει τραβηχτεί μια γραμμή ποιότητας και ασφάλειας, τόσο από την Δημοτική αρχή και τον κ. Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της τεχνικής υπηρεσίας, η οποία απαρρέκκλιτα ακολουθείται».

Όπως τόνισε η κα. Καζάκου, η διαφορετική συμπεριφορά των σχολείων κατηγορίας Γ στο σεισμό θορύβησε τους αρμόδιους, για αυτό δημοπρατήθηκαν μελέτες για τα συγκεκριμένα σχολεία, ώστε να επανέλθουν σε ακόμα καλύτερη κατάσταση.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Σεισμική δόνηση έντασης 4,4R σημειώθηκε την Παρασκευή (19/04) στις 11:02 με επίκεντρο 7 χιλ. Ανατολικά Καρλοβάσου και εστιακό βάθος 12,4χιλ. σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιιτούτο

Περισσότερα »
Δήλωση Τόνιας Αντωνίου για την πτώση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου στη Σάμο

Η ΝΔ απέρριψε την τροπολογία της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ για την παράταση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στα σεισμόπληκτα κτήρια της Σάμου, Ικαρίας και Χίου

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέρριψε την τροπολογία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την επέκταση της απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και για το έτος

Περισσότερα »
Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους: «Θα σας πω τις αλήθειες όπως είναι».  Συνέντευξη Τύπου από τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου

Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους: «Η επίλυση προβλημάτων για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων του Δήμου, μας αφορά όλους»

Η παροχή εκπαίδευσης σε μια ευνοούμενη πολιτεία αποτελεί πυλώνα του κοινωνικού κράτους. Δυστυχώς, κάποιοι που προφανώς διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του

Περισσότερα »
Συλλυπητήριο μήνυμα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ.Μουτζούρη

Υπογραφή προσκλήσεων από τον Περιφερειάρχη για την υποβολή προτάσεων και δράσεων στο πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2021 – 2027

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υπέγραψε τις παρακάτω προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2021 – 2027 συνολικού προϋπολογισμού 14,3 εκ.

Περισσότερα »