Αγγελική Καζάκου: «Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις των πρώτων επικίνδυνων κτισμάτων, των κόκκινων κτιρίων όπως συνηθίζεται να λέμε»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός πέντε αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές με

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Ο Βουλευτής Νομού Σάμου, Στεφανάδης Χριστόδουλος, παρέστη σε μία σειρά προεκλογικών επισκέψεων  κατόπιν αφίξεως κυβερνητικών στελεχών. Συγκεκριμένα, τη 15η και 16η Μαΐου με τον υφυπουργό

Αγγελική Καζάκου: «Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε κτήρια από τα κλιμάκια, για να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκονται μετά από τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ανατολικής Σάμου, κ. Αγγελική Καζάκου.

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου μέσω χρηματοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών δημοπράτησε μελέτες κατεδαφίσεων επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, που επλήγησαν από τον σεισμό για τη Δημοτική Ενότητα Βαθέος και τη Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου.

«Μετά τις αυτοψίες που έκανε η ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών, μας έχουν κοινοποιηθεί τα πρωτόκολλα κατεδαφίσεων ετοιμορρόπως επικίνδυνων κτισμάτων τα οποία κοινοποιούνται στον Δήμο μετά από τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από την αρχιτεκτονική επιτροπή και όπου απαιτείται από τη νεότερων μνημείων της Μυτιλήνης όταν συντρέχουν λόγοι, ταυτόχρονα επιδίδονται και στον ιδιοκτήτη για ενέργειες.

Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε παραλάβει και μας έχουν κοινοποιηθεί 40 πρωτόκολλα επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων και με χρηματοδότηση, η οποία ήρθε από το Υπουργείο Εσωτερικών της τάξης των 700.000 χιλιάδων, η υπηρεσία συνέταξε και δημοπράτησε δύο μελέτες 400.000 χιλιάδων ευρώ για τη δημοτική ενότητα του Βαθέος και 200.000 ευρώ για τη δημοτική ενότητα του Πυθαγορείου, προσμετρώντας τη ροή των πρωτοκόλλων που έρχονται στην υπηρεσία, η δημοπράτηση έλαβε όλες τις αρμόδιες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις και είμαστε στην ευχάριστη θέση πια να πούμε ότι ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις των πρώτων επικίνδυνων κτισμάτων, των κόκκινων κτιρίων όπως συνηθίζεται να λέμε.

Με την 7 απόφαση του 2021, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε έναν οδικό χάρτη ενεργειών για τις κατεδαφίσεις, με βάση αυτό και πρόσκληση που απευθύναμε προς τους ιδιοκτήτες που έχουν λάβει τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, ζητήσαμε εάν και εφόσον το επιθυμούν, γιατί δεν παρέλθει η δυνατότητα κάθε ιδιοκτήτη αν το επιθυμεί ο ίδιος να κατεδαφίσει το κτίσμα του. Αν όμως επιθυμεί, από τη συνδρομή που δόθηκε από το Υπουργείο εσωτερικών, μέσω υλοποίησης από το δήμο μας, μπορεί να απευθύνει μία συγκεκριμένη αίτηση, η πρότυπη υπάρχει και στο site μας το ηλεκτρονικό και έχει βγει και με δελτίο τύπου μπορεί να δοθεί όμως και από τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών, όποτε αυτό ζητηθεί.

Είναι μία δήλωση συναίνεσης κατεδάφισης, ο κάθε ιδιοκτήτης συμπληρώνει τα στοιχεία του, τον αριθμό του πρωτοκόλλου που έλαβε, μας φέρνει το συμβόλαιο ιδιοκτησίας για να διασταυρώσουμε ότι είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, συν δύο-τρία ακόμα δικαιολογητικά πάρα πολύ απλά».

Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 10 για κόκκινα σπίτια στην Κοινότητα Κοκκαρίου, 4 για την πόλη της Σάμου, 1 για την Κοινότητα Βουρλιωτών και ένα για την Κοινότητα Αμπέλου.

«Με βάση και το ΦΕΚ που έχει βγει, θα λαμβάνει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μία βεβαίωση ότι κατεδαφίστηκε από τον δήμο το σπίτι του και στη συνέχεια αυτό θα το υποβάλει ως δικαιολογητικό για να βγάλει τη νέα άδεια ανέγερσης του νέου σπιτιού και να λάβει και την αντίστοιχη επιδότηση που του αναλογεί τα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό».

Για να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες και να ανοίξουν οι αποκλεισμένες περιοχές, αυτό θα γίνει με την κατεδάφιση των χαρακτηρισμένων ως κόκκινων σπιτιών. Αυτό είναι κάτι που δρομολογείται, όπως είπε η κ. Καζάκου, αυτό που δυσκολεύει τα πράγματα είναι τα κίτρινα σπίτια, ενώ είναι μη κατοικήσιμα δεν είναι και κατεδαφιστέα.

Άρα είναι στο χέρι του ο ιδιοκτήτη, μέσω ενός ιδιώτη μηχανικού να βγάλει μία άδεια επισκευής, έτσι ώστε να πάρει αυτό που του αναλογεί, τη συνδρομή του για να μπορέσει να συντηρήσει να αποκαταστήσει το σπίτι του. Είναι ένα θέμα για το οποίο ο Δήμος έχει ζητήσει τη συνδρομή των ιδιοκτητών, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Για όσα κτίρια υπάρχει θέμα εύρεσης του ιδιοκτήτη, οι υπηρεσίες απευθύνονται στην κοινότητα ή στο κτηματολόγιο. Για κτίρια διατηρητέα ή χαρακτηρισμένα νεωτέρων μνημείων, οι αποφάσεις βγαίνουν από την Εφορεία νεωτέρων Μνημείων.

«Προσπαθούμε να δρομολογήσουμε κατεδαφίσεις, σχολεία, δημόσια κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές γιατί και πολλά δημόσια κτίρια και κοινότητες έχουν υποστεί ζημιά και χρειάζονται και αυτά τη διαδικασία έκδοσης άδειας για να μπορέσουν να αποκατασταθούν, είναι τα προκάτ σχολεία που έρχονται και πρέπει να εγκατασταθούν μέσω από μία σωρεία διαδικασιών».

Ο Δήμος προχωρά όλες τις διαδικασίες για τις δημοπρατήσεις για την εγκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου Χώρας, που θα εγκατασταθεί σε παραχωρημένο από τον στρατό ακίνητο καθώς και για το Άνω Βαθύ.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ