Άμεσα μέτρα για τη διάσωση του πύργου του Καπετάν Λαχανά

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Άμεσα μέτρα για τη διάσωση του πύργου του Καπετάν Λαχανά

Στις 30 Οκτωβρίου του 2020 τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στη σεισμόπληκτη Σάμο. Ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ στοίχισε τη ζωή σε δύο μαθητές, ενώ ανυπολόγιστες ήταν οι υλικές ζημιές στο νησί ακόμα και σήμερα, πέντε μήνες μετά, πολλοί Σαμιώτες ζουν σε ξενοδοχεία.

Μεγάλο, όμως, είναι και το πλήγμα που υπέστη η λαϊκή και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σάμου, καθώς και πολλά μνημεία του νησιού, όπως o εμβληματικός πύργος του Καπετάν Λαχανά, εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νικήτας Κυπαρίσσης, συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, που ηγείται ομάδας πολιτών η οποία έχει κινητοποιηθεί για τη διάσωση του πύργου. Πρόκειται για ένα από τα μόλις πέντε μνημεία του. 18ου αιώνα που έχουν σε πείσμα των αντιξοοτήτων επιβιώσει στο νησί μας.

Έχουμε βεβαίως και μεταγενέστερα μνημεία, όπως και πλήθος εκκλησιών και μοναστηριών όσα “εξ αυτών δεν είχαν συντηρηθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχουν πάθει πολύ σοβαρές ζημιές. Ο πύργος του Καπετάν Λαχανά, όμως, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Πρόκειται για δείγμα αρχιτεκτονικής, το οποίο συνδυάζει την τεχνοτροπία των πύργων στη Χίο με αυτή στα Δωδεκάνησα, αλλά και στην Πελοπόννησο, σημειώνει ο κ. Κυπαρίσσης, στον εν λόγω Πύργο είχαν διασωθεί πολλά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως η σιδερόφραχτη πόρτα εισόδου και η καταχύτρα, τα λούκια δηλαδή απ’ όπου έχυναν οι ένοικοι καυτό λάδι και ζεστό νερό για να απωθήσουν τους κατακτητές, επίσης έχουν διατηρηθεί τα πρωτότυπα παράθυρα και τα δάπεδα, όπως και οι δύο ξύλινοι όροφοι (ο τρίτος δεν υπάρχει πια).

Πέρα, όμως, από την αρχιτεκτονική του αξία, φέρει ένα δοξασμένο όνομα, καθώς ο Καπετάν Λαχανάς, δηλαδή ο Κωνσταντίνος Φώκος, υπήρξε δεξί χέρι του Σάμιου ηγέτη Λυκούργου Λογοθέτη και ίσως ο σημαντικότερος ήρωας της 10-ετούς επανάστασης του νησιού. Ο εμβληματικός πύργος του Καπετάν Λαχανά στη Σάμο είναι ένα από τα μόλις πέντε μνημεία του 18ου αι. που έχουν σε πείσμα των αντιξοοτήτων επιβιώσει στο νησί.

Ωστόσο, αν κάποιος επισκέπτης θελήσει να βρει τον πύργο, δεν θα τα καταφέρει, καθώς δεν υπάρχει καμία σχετική ταμπέλα, λέει με πικρία ο κ. Κυπαρίσσης, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιδοθεί σε αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καθώς τις προηγούμενες δεκαετίες πολλά μνημεία αφέθηκαν στην τύχη τους, κατέρρευσαν ή ανακαινίσθηκαν με μη ενδεδειγμένες μεθόδους. Έχουμε δει να χρησιμοποιούν αλουμίνια και τούβλα, να τοποθετούν ακόμα και ηλιακούς θερμοσίφωνες , αναφέρει στην «Κ» η αρχιτέκτων κ. Ιωάννα Παραφέστα, μέλος της ομάδας. Τον εν λόγω πύργο, όπως και τον γειτονικό και ελαφρώς μεταγενέστερο πύργο του Αγά Γιαννάκη, έχει μελετήσει εκτενώς ο καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Αργύρης Πετρονώτης.

Βάσει της εν λόγω μελέτης, άλλωστε, οι δύο πύργοι, που είναι ιδιόκτητοι, ανακηρύχθηκαν ιστορικοί και διατηρητέοι. Ο σεισμός και εν συνεχεία η ισχυρή νεροποντή έχουν προκαλέσει τόσο πολλά προβλήματα στον Καπετάν Λαχανά, που αν δεν γίνει άμεσα παρέμβαση, σε έναν χρόνο δεν θα υπάρχει πλέον, σημειώνει ο ίδιος. Τη δεδομένη στιγμή απαιτείται n λήψη άμεσων σωστικών μέτρων περίσφιξης με μεταλλική ή ξύλινη κατασκευή, υποστύλωσης και προσωρινής στέγασης, έως ότου εκπονηθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης, σημειώνει η κ. Παραφέστα. Και ο κ. Κυπαρίσσης καταλήγει: Είναι αντιφατικό να γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και να αφήσουμε τον πύργο να πέσει.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

*** Να υπενθυμίσουμε ότι στις 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Δήμου Ανατολικής Σάμου με θέμα τη διάσωση του ιστορικού κτηρίου του επονομαζόμενου «Πύργος Καπετάν Λαχανά» της κοινότητας Βαθέος ο οποίος επλήγη από το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020.

Στη συνάντηση παρευρίσκονταν ο Δήμαρχος, κ. Γιώργος Στάντζος, η ιδιοκτήτρια του κτηρίου, κ. Ματρώνη Κτίστου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βαθέος, κ. Σταμάτης Σεϊρλής, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος «Καπετάν Λαχανάς» και πρώην Πρόεδρος της κοινότητας, κ. Μανόλης Φρατζής και ο συνεργάτης του Δημάρχου, Μηχανικός κ. Φάνης Κουτζάς.

Εκφράστηκε η πρόθεση και η βούληση όλων των παρισταμένων να διατηρηθεί και να μείνει το ιστορικό αυτό Πυργόσπιτο του 18ου αιώνα για τις επόμενες γενιές του χωριού και του νησιού.

Άμεσα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ως πρώτο βήμα για την υποστύλωση του ιστορικού αυτού κτηρίου.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ