Πρόγραμμα σίτισης μεταναστών: Οι τέσσερις μνηστήρες που διεκδικούν 823,67 εκατ. Ευρώ

Πρόγραμμα σίτισης μεταναστών: Οι τέσσερις μνηστήρες που διεκδικούν 823,67 εκατ. Ευρώ

Μάχη για τη διεκδίκηση μέρους της πίτας των 823,67 εκατ. ευρώ που αφορά σε διαγωνισμό για το νέο πρόγραμμα σίτισης μεταναστών, που έχει προκηρύξει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, δίνουν οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς.

Οι τέσσερις κοινοπραξίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα είναι τα σχήματα (με τη συμμετοχή άνω των 20 εταιρειών) που διεκδικούν το πρόγραμμα-«μαμούθ»:

Hellenic Catering – Γευσήνους ΑΒΕΕ – Ελαΐτις – Olympic Catering – Γευσήνους ΕΠΕ

Αφοί Κομπατσιάρη (Αμάλθεια) – Τοπ Κραφτ (Κοσμογεύσεις)

Πιέτρης ΑΕ – Αφοί Μπούντρη (Το Βυζάντιο) – Αμβροσία – Αθανάσιος Θεολόγος Σκορδάλλης

Salas Group – Παλίρροια – Χούτος Catering – Pot Pan – Daily Taste ΕΠΕ – Αποστολόπουλος Ρακοπούλου ΕΠΕ (Πλειάδες) – Στρατάκης ΟΕ – Άνοστρο ΑΕΞΕΕ – Γκέκα Λαμπρινή & ΣΙΑ (Αγνάντι Εστίασις)- Παντελής Πετρόπουλος & ΣΙΑ ΟΕ – Θεοχάρης Αλέξανδρος & Κωνσταντίνος ΟΕ – Παπαδόπουλος Σάββας (Ελληνικά Μαγειρεία)-Special Εδέσματα ΑΕ – Αδάμαντας ΙΚΕ- Γιαννίτσης Logistics Α.Ε.

Οι πρώτες ενστάσεις

Ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος, γεγονός που δικαιολογεί και κάποιες ενστάσεις οι οποίες έχουν ήδη γίνει. «Έχουν υποβληθεί προδικαστικές προσφυγές από τρείς εταιρείες, οι δύο εκ των οποίων συμμετέχουν σε σχήματα που έχουν υποβάλει αίτηση συμμέτοχης στην πρώτη φάση και αναμένουμε την απόφαση της ΑΕΠ, ώστε να εξελιχθεί στη συνέχεια η διαδικασία σύμφωνα με τις προθεσμίες που ορίζει η νομοθεσία», αναφέρουν πηγές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτές, «τρεις εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό στην τέταρτη ένωση εταιρειών ως υπεργολάβοι, έχουν προσφύγει εναντίον κάποιων όρων της διαχείρισης: πρόκειται για τις Άνοστρο, Pot Pan και Korinthian Palace Catering. Ο κύκλος των ενστάσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου».

Κοινή, ωστόσο, είναι η διαπίστωση μεταξύ και των ίδιων των συμμετεχόντων ότι η διαδικασία δεν πρέπει να καθυστερήσει στα δικαστήρια, καθώς από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ θα βγουν κερδισμένες οι περισσότερες εταιρείες catering (μαζί με τους συνεργάτες τους). Άλλωστε, όπως λένε πηγές με γνώση του θέματος, υπάρχει πεδίο δραστηριοποίησης σχεδόν για όλους, κάτι το οποίο με κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω κωλυσιεργία του διαγωνισμού.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Η σίτιση όσων φτάνουν στις ελληνικές δομές φιλοξενίας θα πραγματοποιηθεί μέσω συμφωνίας-πλαισίου, η οποία υποδιαιρείται σε έξι τμήματα:

Βόρεια Ελλάδα – 12.000 σιτιζόμενοι – 120,54 εκατ. ευρώ

Νότια Ελλάδα – 12.000 σιτιζόμενοι – 120,54 εκατ. ευρώ

Λέσβος – 6.000 σιτιζόμενοι – 60,27 εκατ. ευρώ

Χίος – 3.000 σιτιζόμενοι – 30,13 εκατ. ευρώ

Σάμος – 3.000 σιτιζόμενοι – 30,13 εκατ. ευρώ

Λοιπά νησιά – 5.000 σιτιζόμενοι – 50,22 εκατ. ευρώ

Η συνολική εκτιμώμενη αξία των τμημάτων της συμφωνίας-πλαισίου ανά έτος ανέρχεται σε 102,96 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα της αναθέτουσας αρχής να αυξήσει τον προϋπολογισμό έως και 100%, αν κριθεί αναγκαίο για την αντιμετώπιση των αναγκών που προκύπτουν από την ασταθή ροή των προσφύγων/μεταναστών. Δηλαδή η μέγιστη αξία του συνόλου των συμβάσεων για όλα τα τμήματα υπολογίζεται συγκεκριμένα σε 823,67 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια.

Ποιες απαιτήσεις περιλαμβάνονται στην τιμή

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται οι απαιτήσεις:

παροχής 3 γευμάτων (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό),

συσκευασίας,

επισημάνσεων επί των συσκευασιών,

συνοδευτικών μπαχαρικών καρυκευμάτων και

όλων των συναφών εξόδων όπως των μεταφορικών, ζυγιστικών, εκφορτωτικών, σκευών/παρελκομένων και λοιπών εξόδων μέχρι την τελική παράδοση στους δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών διανομής / παράθεσης και προετοιμασίας / αποκατάστασης χώρου παράθεσης.

Τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, οι υποψήφιοι που θα προεπιλεγούν οφείλουν να υποβάλουν αρχικά τα δικαιολογητικά συμμετοχής και την τεχνική προσφορά, στην οποία θα περιγράφεται η λύση που προτείνουν και η οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να καλύπτει το σύνολο των ζητούμενων προδιαγραφών και των επιμέρους προϊόντων και υπηρεσιών που θα παρέχονται, και ύστερα την οικονομική τους προσφορά.

Χαρακτηριστικά είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των γευμάτων που ζητά το υπουργείο, ενώ απαιτείται το ένα εκ των ημερήσιων γευμάτων να παραδίδεται φρεσκομαγειρεμένο (cook & serve). Αυτό σημαίνει πως πρέπει να εξασφαλίζεται η ύπαρξη μονάδας εντός εύλογης χιλιομετρικής απόστασης (χερσαίας μεταφορικής σύνδεσης) από τον τόπο παράδοσης των γευμάτων.

imerisia.gr

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ομιλία εγκληματολόγου Γιάννη Πανούση για την παιδική και νεανική εγκληματικότητα

Ομιλία εγκληματολόγου Γιάννη Πανούση για την παιδική και νεανική εγκληματικότητα

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 27 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του ΓΕΛ η ομιλία του εγκληματολόγου κ. Γιάννη Πανούση με θέμα  «Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες». Η εκδήλωση διοργανώθηκε

Περισσότερα »
ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Διημερίδα-συνάντηση εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής Προσφύγων, ΔΥΕΠ και ΖΕΠ, Διευθυντών Σχολικών Μονάδων στις οποίες λειτουργούν ανάλογα τμήματα, Συμβούλων Εκπαίδευσης, Διευθυντών Εκπαίδευσης των Νομών

Περισσότερα »