Οι παρεμβάσεις της ΛΑ.Σ Δυτικής Σάμου στο δημοτικό συμβούλιο της 27ης Νοέμβρη 2020

Πλαίσιο αναγκαίων μέτρων και διεκδικήσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον σεισμό της 30ης Οκτώβρη

Επίσημη ενημέρωση για τις ζημιές από το σεισμό στο δήμο Δυτικής Σάμου ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση με σειρά ερωτημάτων που κατέθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, κατά τον Ά θμιο έλεγχο υποβλήθηκαν κρίθηκαν 874 κτίρια κίτρινα, 453 κατοικήσιμα, 91 επικίνδυνα / ετοιμόρροπα. Κατά τον Β΄θμιο έλεγχο ως τις 24/11 σε 677 ελέγχους, 247 κτίρια κρίθηκαν πράσινα, 384 κίτρινα και 46 κόκκινα. Έχουν δοθεί 17 κοντέινερ – σπίτια στο δήμο μας, σε ξενοδοχεία διαμένουν 120 άτομα και σε κοντέινερ 4. Απροσδιόριστος είναι ο αριθμός των συμπολιτών μας που μένει προσωρινά σε φίλους και συγγενείς, εξοχικά ή στο ενοίκιο. Σε σχέση με τα σχολεία γίνονται προσπάθειες για προσωρινή λύση σε όσα είχαν ζημιές με κοντέινερ και μεταστεγάσεις ως την επισκευή των κτιρίων.

Από την ενημέρωση φάνηκε για άλλη μια φορά το μέγεθος της ζημιάς. Κυρίως, όμως, φάνηκε η τραγική ολιγωρία της κυβέρνησης η οποία ένα μήνα μετά δεν έχει εκδόσει την απόφαση με την οποία θα προχωρήσουν οι αποζημιώσεις αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα που εξήγγειλε.

Φάνηκαν επίσης οι τεράστιες ελλείψεις στη στελέχωση και του δήμου αλλά και του υπουργείου αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις λόγω του μικρού αριθμού των συνεργείων οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι δε θα έχουν ολοκληρωθεί ως τα Χριστούγεννα.

Η ΛΑ.Σ. Δυτικής Σάμου κατέθεσε ψήφισμα που περιείχε διεκδικητικό πλαίσιο με βάση τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και του δήμου το οποίο μετά από συζήτηση έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το δημοτικό συμβούλιο. Αναμένεται η δημοσίευσή του.

Η ΛΑ.Σ. όπως και από την πρώτη στιγμή θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής μας ώστε με κοινό αγώνα να διεκδικήσουμε αιτήματα που να ικανοποιούν όχι μόνο τις άμεσες αποζημιώσεις στο 100% από το κράτος για το σεισμό αλλά και μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των ανέργων και των επαγγελματιών που πλήττονται εκτός από το σεισμό και από την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της πανδημίας.

 

2.

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου ήταν άλλο ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο. Η Λαϊκή Συσπείρωση το καταψήφισε καταγγέλλοντας με αυτό τον τρόπο την ολοένα και μεγαλύτερη περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης που καταλήγει σε επίπεδο δήμου να δίνει ψίχουλα που δε φτάνουν ούτε για στοιχειώδη συντήρηση υποδομών.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι ανάγκη να έχει χαρακτήρα σχεδιασμού έργων και παρεμβάσεων με βάση τις ανάγκες της περιοχής μας. Έργα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, αντιπυρικα, μια σειρά τεχνικά έργα που είναι αναγκαία και για τη διασφάλιση της υγείας των δημοτών όπως σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, σύγχρονες δημοτικές οδούς, βελτίωση και ανέγερση νέων υποδομών άθλησης και πολιτισμού  κ.α.

Από αυτή τη σκοπιά οφείλει η δημοτική αρχή να βλέπει το ζήτημα κι όχι να προσπαθεί να μοιράσει τα ψίχουλα του υπουργείου στους κωδικούς. Αυτό, όμως, προϋποθέτει πέρα από διαχείριση, διεκδίκηση και δράση, λογική που είναι πέρα και έξω από τη δημοτική αρχή.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

ΥΠ.Παιδείας : Ανοίγουν τη Δευτέρα δημοτικά, νηπιαγωγεία και σχολεία ειδικής αγωγής

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Που θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Με ομόφωνη απόφαση του το Δ.Σ του Δήμου Ανατολικής Σάμου κατά την έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα 15/1/2021 αποφάσισε να υιοθετήσει την εισήγηση της επιτροπής παιδείας

Περισσότερα »
Παράταση του lockdown για μία εβδομάδα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κλειστά click away, βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια

Νίκος Χαρδαλιάς: Ποιοι περιορισμοί διατηρούνται, ποιοι αίρονται

Όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, διατηρείται σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση μετακινήσεων

Περισσότερα »
Ο Δημοτικός συνδυασμός «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟ» απέχει από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου

Ο Δημοτικός συνδυασμός «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟ» απέχει από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου απέστειλε ο Δημοτικός Συνδυασμός «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟ» , ενημερώνοντας ότι δεν πρόκειται να παραστεί στη συνεδρίαση

Περισσότερα »