Ν. Μηταράκης: “Οι επιστροφές αποτελούν προτεραιότητα και θα επιταχυνθούν μετά τη λήξη της πανδημίας”

Τηλεδιάσκεψη Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη με Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου

Στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης παρευρέθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, ο πρώτος εν ενεργεία Υπουργός που παρίσταται σε παρόμοια συνεδρίαση.   

“Οι επιστροφές αποτελούν προτεραιότητα. Θεωρούμε ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην ελληνική νομοθεσία για την λειτουργία των ΠΡΟΚΕΚΑ και την διαδικασία κράτησης είναι απόλυτα σύμφωνες με την ευρωπαϊκή οδηγία. Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό ψηφίσαμε στην εθνική αντιπροσωπεία. Θεωρούμε ότι μετά την λήξη της πανδημίας θα επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο τις επιστροφές. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν φτάσει στο 50% των ροών από την αρχή της χρονιάς με 5.700 επιστροφές και μετεγκαταστάσεις από τη χώρα μας”, τόνισε.  

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση  με τις ενέργειες φύλαξης των συνόρων αλλά και της επαυξημένης εσωτερικής ασφάλειας για τα ζητήματα αυτά έχει επιφέρει χτύπημα στους λαθροδιακινητές τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ μέσα στο 2020.  “Το θέμα των επιστροφών είναι ένα θέμα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη. Η νόμιμη μετανάστευση λαμβανομένου υπόψη του δημογραφικού είναι ένα θέμα το οποίο συζητούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ , αλλά νόμιμη μετανάστευση με κανόνες, με δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά που η Ελλάδα και η Ε.Ε και κάθε χώρα ξεχωριστά χρειάζεται”. 

Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως “είναι κρίσιμο η χώρα μας, εφαρμόζοντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, να προσφέρει άσυλο σε αυτούς που πραγματικά δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Απαιτούμενο στην εξίσωση είναι να λειτουργήσει με ταχύ τρόπο η έκδοση αποφάσεων ασύλου. Δεν μπορεί να περιμένουμε χρόνια”.  

“Είναι παραβίαση αν θέλετε και ανθρωπίνων δικαιωμάτων η χώρα μας να μην μπορεί τελεσίδικα να απαντήσει σε αιτήματα, σε εύλογο χρονικό διάστημα και φέτος έχουμε διπλασιάσει την ταχύτητα έκδοσης αποφάσεων ασύλου. Έχουμε εκδώσει 53.000 αποφάσεις στο 2020. Είναι κρίσιμο να έχουμε ταχύτερες αποφάσεις και το ζητούμενο για να ολοκληρωθεί η εξίσωση είναι οι επιστροφές”, κατέληξε χαρακτηριστικά.  

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Αναγέννηση Σάμου: Τμήματα προετοιμασίας υποψηφίων για Στρατιωτικές σχολές – σχολές Φυσικής Αγωγής

Αναγέννηση Σάμου: Τμήματα προετοιμασίας υποψηφίων για Στρατιωτικές σχολές – σχολές Φυσικής Αγωγής

Ο  ΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ  ΣΑΜΟΥ- RHENIA  TOURS  ανακοινώνει  την έναρξη  τμημάτων  προετοιμασίας υποψηφίων για στρατιωτικές σχολές- σχολές  Φυσικής  Αγωγής και γενικώς όπου απαιτούνται  δοκιμασίες  για την

Περισσότερα »
Μιχάλης Μητσός: Κάνουμε ενέργειες ν’ απομακρύνουμε τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. Προκηρύσσουμε νέο διαγωνισμό

Μιχάλης Μητσός: Κάνουμε ενέργειες ν’ απομακρύνουμε τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. Προκηρύσσουμε νέο διαγωνισμό

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Μιχάλης Μητσός. Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις καθαρισμού της πόλης και των περιχώρων

Περισσότερα »