Ν. Μηταράκης: «Η χώρα μας δεν ανέχεται την παράνομη μετανάστευση. Στόχος η μηδενική παραμονή μεταναστών σε Έβρο και νησιά»

Επίσκεψη Νότη Μηταράκη στη Σάμο: Οδεύουμε προς νέο αδιέξοδο στο μεταναστευτικό; (video)

Την προστασία των συνόρων της χώρας μας με σύννομο τρόπο με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αλλά και την αποσυμφόρηση των νησιών και όλης της χώρας, ανέδειξε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στον Ρ/Σ Real FM 97,8 FM, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι “έχουμε μείωση ροών που υπερβαίνει το 89% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ οι αποχωρήσεις, μετεγκαταστάσεις, νόμιμες απελάσεις και εθελοντικές επιστροφές είναι περισσότερες από τις αφίξεις. Αποτέλεσμα η αποσυμφόρηση όχι μόνο των νησιών, αλλά και όλης της χώρας. Πλέον, δεν υπάρχει κανένα ασυνόδευτο ανήλικο σε κανένα από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης νήσων”.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα Καμένα Βούρλα ο κ. Μηταράκης, “εκεί μεταφέραμε 39 παιδιά, προκειμένου να παραμείνουν εκεί για λίγες εβδομάδες μέχρι να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης” και συμπλήρωσε πως “άμα είχαμε ενημερώσει προκαταρκτικά τον Δήμαρχο, ο δρόμος θα είχε “κλείσει” νωρίτερα. Ενέχει και στοιχεία προκατάληψης αυτή η απαίτηση ενημέρωσης. Άμα ένα ορφανοτροφείο, πήγαινε 39 παιδιά στην Αθήνα ή αν μια δημόσια υπηρεσία μετέφερε 39 άτομα για ένα συνέδριο σε αυτό το ξενοδοχείο, δε θα υπήρχε η ίδια απαίτηση. Υπάρχει, δηλαδή, μια αρνητική προκατάληψη που δεν μας τιμά σαν χώρα”.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως “η χώρα μας δεν ανέχεται την παράνομη μετανάστευση. Είμαστε παρόντες στα εθνικά σύνορα. Έχουμε κατηγορηθεί και από την αντιπολίτευση και από τους απέναντι  για αυτό. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι αληθείς. Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο”.

Σε ερώτηση για καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών,  επεσήμανε πως “η γερμανική Κυβέρνηση ουδέποτε έχει αμφισβητήσει τον τρόπο, με τον οποίο η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της. Στη νέα πολιτική της Ε.Ε., η προστασία των συνόρων είναι προτεραιότητα για όλα τα κράτη-μέλη. Η χώρα μας έχει “σπάσει” την αλυσίδα λαθροδιακίνησης στο Αιγαίο, κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες εκατομμυρίων για τα διάφορα κυκλώματα. Παράλληλα, η αντίδραση της Ελλάδας στα σύνορα έχει αναχαιτίσει προσπάθειες εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού. Υπάρχει μια μετατόπιση των βασικών διαδρομών μετανάστευσης από το Τουρκία-Ελλάδα στο Λιβύη-Ιταλία, όπως, ακριβώς γινόταν πριν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή ήταν η βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε η Ελλάδα. Επί Νέας Δημοκρατίας, γίνονται πάλι άλλες περιοχές”.

Για το αν η χώρα έχει καταθέσει αίτημα για μετεγκαταστάσεις, ο κ. Μηταράκης εξήγησε πως “έχουμε ζητήσει πολλαπλώς. Γραπτά το Σεπτέμβριο του 2019, προφορικά σε πολλές ευκαιρίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν και υπήρξε ένα πανευρωπαϊκό κλίμα στήριξης για τη Μόρια, οι τελικές απαντήσεις δεν ανταποκρίνονταν σε αυτό που κάποιοι φαντάζονταν. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια εγκράτεια στα άλλα κράτη-μέλη, πλην εξαιρέσεων. Η χώρα μας συστηματικά ζητά μετεγκαταστάσεις”.

Ερωτηθείς για την πλατεία Βικτωρίας, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως “οι μεταναστευτικές ροές που μένουν στην Αθήνα δεν είναι σημερινές. Σε ελάχιστο βαθμό έχουν έρθει μέσα στο 2020 στην πόλη. Έχουμε προχωρήσει σε πολλές αλλαγές. Πήραμε, πρόσφατα, τη σχετική χρηματοδότηση σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, έτσι ώστε αυτοί που φεύγουν από τα νησιά με προσφυγικό προφίλ, να διαμένουν δύο μήνες σε ξενοδοχείο, μέχρι να σταθούν στα πόδια τους. Δουλεύουμε πολύ πιο ενεργά με το Δήμο Αθηναίων στον Ελαιώνα, έτσι ώστε να κρατήσουμε προσωρινούς χώρους για άστεγους μετανάστες. Υπογράψαμε ΚΥΑ για την προσωρινή φιλοξενία θετικών στον COVID-19 χωρίς συμπτώματα που έχουν θέμα έλλειψης κατοικίας ή διαβιούν μαζί με πολλά άτομα. Το τελευταίο αφορά και το γενικό πληθυσμό και τους μετανάστες”.

Επιπροσθέτως, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αποκάλυψε πως “απ’ ό,τι φαίνεται από τα νούμερα, πέραν από αυτούς που έφυγαν ορθώς από τα νησιά, υπήρχαν και περίπου 2000 μετανάστες που έφυγαν από Μυτιλήνη, χωρίς να το δικαιούνται. Περνώντας παρανόμως τον έλεγχο στο καράβι”.

«Στοχεύουμε στη μηδενική παραμονή μεταναστών και στον Έβρο και στα νησιά, κάτι που δε σημαίνει, ωστόσο ότι ως χώρα δεν θα έχουμε υποδομές σε περίπτωση εκτάκτων γεγονότων», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ν. Μηταράκης: «Η χώρα μας δεν ανέχεται την παράνομη μετανάστευση. Στόχος η μηδενική παραμονή μεταναστών σε Έβρο και νησιά»

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου και ταρακούνησε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά

Περισσότερα »
Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, δηλαδή στο «κόκκινο», ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, ανακοίνωσε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή

Περισσότερα »