Ν. Μηταράκης: «Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα των χωρών μας, των πολιτών μας και των νόμιμων κατοίκων μας»

Ν. Μηταράκης: «Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα των χωρών μας, των πολιτών μας και των νόμιμων κατοίκων μας»

Ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κκ Νότης Μηταράκης και Γεώργιος Κουμουτσάκος, συμμετείχαν, σήμερα, στη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, ο κ. Μηταράκης υπερθεμάτισε τα ζητήματα ασφαλείας και προστασίας συνόρων, λέγοντας ότι “δε μπορούμε να συνεχίσουμε και δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Ειδικά στην περίπτωση της χώρας μας, όπου η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο και έχει υποστηρίξει ενεργά πολλές φορές την παράνομη διέλευση συνόρων”.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι “με αυτόν τον τρόπο καθίσταται σαφές ότι αυτοί οι μετανάστες δεν διατρέχουν κίνδυνο στην Τουρκία. Αντιθέτως, κινδυνεύουν όταν επιβιβάζονται σε ακατάλληλα σκάφη”.

“Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, ειδικά όταν η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των πολιτών μας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν η Ευρώπη δέχεται πιέσεις από λαθρέμπορους στα εξωτερικά σύνορα, τότε αυτές οι πιέσεις μεταφέρονται και στα εσωτερικά σύνορα. Οι πρωτογενείς ροές οδηγούν σε δευτερογενείς ροές. Έχουμε, λοιπόν, υποχρέωση να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα των χωρών μας, των πολιτών μας, των νόμιμων κατοίκων μας, καθώς και των αιτούντων άσυλο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατόπιν, ο κ. Μηταράκης ανέδειξε τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων του 2019, λέγοντας ότι “ξεκινήσαμε τη χρονιά με 38 χιλιάδες αιτούντες άσυλο στα νησιά, οι οποίοι διαβιούσαν υπό αρκετά δύσκολες συνθήκες και 93 χιλιάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Με 123 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Δουλέψαμε σκληρά και αυξήσαμε την παραγωγικότητά μας κατά 73% σε ετήσια βάση, εκδίδοντας 70 χιλιάδες αιτήσεις μέχρι σήμερα και στοχεύοντας στην εξάλειψη των καθυστερήσεων το 2021. Μειώσαμε τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στα νησιά κατά 60% σε 15 χιλιάδες σήμερα”.

Ν. Μηταράκης: «Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα των χωρών μας, των πολιτών μας και των νόμιμων κατοίκων μας»

“Καταφέραμε να περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 στις δομές φιλοξενίας, έχοντας χάσει μόνο μία ζωή από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα. Και να χτίσουμε ένα προσωρινό ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ, μετά τον εμπρησμό στη Μόρια, για το οποίο η αστυνομία συνέλαβε έναν αριθμό αιτούντων άσυλο. Παρόμοιες πυρκαγιές έχουν γίνει και σε άλλα νησιά, την Τετάρτη στη Σάμο και προκάλεσαν περιορισμένες ζημιές. Βρισκόμαστε στη διαδικασία κατασκευής νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο και σκοπεύουμε να πράξουμε το ίδιο το 2021 στη Χίο και τη Λέσβο, για να αντικαταστήσουμε τις υφιστάμενες δομές”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ο Αν. Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, από την πλευρά του, τόνισε  ότι η αποτελεσματικότητα του νέου Συμφώνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διάφορες διατάξεις που είναι αλληλένδετες και απαιτούν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο. “Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε την αρχή ότι  “τίποτα δεν συμφωνείται μέχρι να συμφωνηθούν όλα”. “Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να καταλήξουμε σε λύσεις ικανές να εξασφαλίσουν την τελική υιοθέτηση του Συμφώνου”, ανέφερε εμφατικά.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ευθύμιος Λέκκας στο "Radio Cafe 102,4" - 7 ρίχτερ ο σεισμός, πάνω από 3 χιλιάδες μετασεισμοί

Ευθύμιος Λέκκας: Κάναμε παρατηρήσεις κατά πόσο είναι ανθεκτικές οι κατασκευές ή δημιουργήθηκαν προβλήματα σ’ αυτήν την καθυστερημένη σεισμική δόνηση

Τη Σάμο επισκέφτηκε μετά τον σεισμό των 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στο νησί μας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας,

Περισσότερα »