Νότης Μηταράκης: Ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών στο νέο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης»

Νότης Μηταράκης: Ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών στο νέο  προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης»

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι χωματουργικές εργασίες στο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου, καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης σκηνών για τη στέγαση των επωφελούμενων.

Παράλληλα, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαμόρφωση χώρων διοίκησης στην είσοδο του νέου κέντρου, χώρου για τη διενέργεια ελέγχων για COVID-19, καθώς και ειδικού χώρου υγειονομικής απομόνωσης των κρουσμάτων. Η διαδικασία εισόδου στο κέντρο προϋποθέτει απαρεγκλίτως την πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων των επωφελούμενων, καθώς και τη διενέργεια του σχετικού ελέγχου για COVID-19. Ήδη, έχουν ανιχνευθεί 7 θετικοί στον ιό επωφελούμενοι.

Επιπλέον, έχουν, μέχρι στιγμής, εγκατασταθεί περισσότεροι από 300 επωφελούμενους (οικογένειες και ευάλωτες ομάδες) σε σκηνές, ενώ η επανέναρξή της διαδικασίας καταγραφής και εισόδου έχει λάβει χώρα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το κέντρο για λόγους ασφαλείας θα παραμένει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Η διαδικασία τροφοδοσίας και παροχής πόσιμου νερού λαμβάνει χώρα ομαλά. Επιπροσθέτως, έχει πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση των σκηνών, ενώ η τοποθέτηση των επωφελούμενων σε σκηνές πραγματοποιείται με βάση την εθνικότητα τους.

ΝΟΝ PAPER

Το σχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την αποσυμφόρηση των νησιών συνεχίζεται απρόσκοπτα. Σήμερα, αναχώρησαν από τη Σάμο για την ενδοχώρα συνολικά 75  άτομα. Από την Πέμπτη μέχρι και σήμερα, έχουν αναχωρήσει συνολικά 297 άτομα από τη Σάμο και τη Χίο. Συνολικά, φέτος μέχρι τις 31 Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 25.222 μεταφορές, εκ των οποίων οι 13.278 μόνο από την Λέσβο.

Επιπροσθέτως, μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν απομακρυνθεί όλα τα ασυνόδευτα παιδιά από τα Κέντρα Υποδοχής σε νησιά και Έβρο, με στόχο να έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή παραμένουν στα ΚΥΤ του Φυλακίου του Έβρου 96 παιδιά, στη Χίο 86, στη Σάμο 110, στη Λέρο 21 και στη Κω 18, σύνολο 331 παιδιά τα οποία άμεσα θα μεταφερθούν σε δομές της Βόρειας  Ελλάδας. Στα τέλη Ιανουάριου, στα 5 ΚΥΤ των νησιών και στο ΚΥΤ Φυλακίου ζούσαν 1.877 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, εκ των οποίων τα 1.200 στο ΚΥΤ Μόριας. Τόσο η υλοποίηση του προγράμματος εθελοντικής μετεγκατάστασης σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ όσο και η αύξηση των θέσεων σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα, επέτρεψαν τη μεταφορά των 800 και πλέον ασυνόδευτων ανηλίκων κατά τους προηγούμενους μήνες.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών το τελευταίο χρονικό διάστημα έφερε την άμεση απόκριση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οργανώθηκε  εντός λίγων ωρών, η μεταφορά των τελευταίων 406 ασυνόδευτων ανηλίκων που είχαν παραμείνει στη Μόρια, τηρώντας παράλληλα όλα τα μέτρα δημόσιας υγείας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Βασίλης Πανουράκης: «Όλοι λίγο – πολύ, είτε Νομάρχες είτε Αντιπεριφερειάρχης, έβαλαν το λιθαράκι τους για να πάνε μπροστά τα νησιά μας»

Βασίλης Πανουράκης: «Όλοι λίγο – πολύ, είτε Νομάρχες είτε Αντιπεριφερειάρχης, έβαλαν το λιθαράκι τους για να πάνε μπροστά τα νησιά μας»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ του νησιού ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης για τον έναν χρόνο παρουσίας και διοίκησης στον Β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Περισσότερα »