Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος.

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν και οι Ιεροί Ναοί της Σάμου μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών εξ αυτών.

«Δυστυχώς κάθε μέρα έχουμε και κάποιο άσχημο νέο από κάποια εκκλησία, καθότι συνεχίζονται να αποκαλύπτονται ρωγμές και να αυξάνεται ο αριθμός των Ιερών Ναών μας που έχουν υποστεί ζημιές. Αυτή την στιγμή περιμένω να τελειώσει και η δευτεροβάθμια επιτροπή στον έλεγχο των Ιερών Ναών μας για να αποτιμήσουμε πλέον και να καταγράψουμε στο σύνολό τους όλους τους Ιερούς Ναούς και να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να πιέσουμε τα πράγματα, γιατί φοβάμαι ότι «κάθε θαύμα τρεις μέρες».

Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Πρέπει να είμαστε ενωμένοι ώστε να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε να διεκδικήσουμε για όλους τους Ιερούς Ναούς. Το καταλαβαίνω ότι είναι πάρα πολλοί οι ναοί μας και πολύ δύσκολα να διεκδικήσεις για 70 ναούς, όμως θα πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο ώστε να αποκαταστήσουμε τους Ιερούς Ναούς μας και να έρθουν και πάλι, ίσως και μετά από αρκετά χρόνια, στην αίγλη την οποία είχαν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου».

Μετά τον σεισμό, επίσκεψη πραγματοποίησαν ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Πολιτισμού στο νησί της Σάμου, όπου ενημερώθηκαν και υποσχέθηκαν στήριξη για τους πολίτες, για τον πολιτιστικό πλούτο και την Εκκλησία.

«Προσδοκώ ότι όλα αυτά θα γίνουν και πρέπει να γίνουν, ιδιαίτερα βέβαια για τον Ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Μετά την αναχώρηση του κ. Πρωθυπουργού, ένα τηλεφώνημα που έλαβα από τον κ. Παπαευαγγέλου μας έδωσε την ελπίδα που μπορούμε να στηριχτούμε τουλάχιστον για αυτόν τον Ιερό Ναό που είναι χειροπιαστή, γιατί αυτές τις ημέρες υπέγραψα ιδιωτικό συμφωνητικό με την εταιρεία που θα αναλάβει όσα αναφέρονται στην απόφαση την οποία πήρε το Υπουργείο Πολιτισμού για τον Ιερό Ναό της Παναγίας.

Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Στους Φούρνους δεν έχουμε πολλές ζημιές, έχουμε κάποιες μικρές σε μερικούς ναούς, αλλά το μεγαλύτερο φορτίο το πήρε ο Ιερός Ναός της Αγίας Ειρήνης στον κάμπο όπου είναι και διατηρητέο μνημείο και άρα απευθείας από την πρώτη στιγμή το ανέλαβε η υπηρεσία των μνημείων και πιστεύω με αυτό τον τρόπο θα πάρει τον δρόμο του».

Η Μητρόπολη Σάμου έχει κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, έχει στείλει επιστολές σε όσους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναστύλωση των Ιερών Ναών, αλλά πρώτα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες μελέτες για το κόστος κάθε Ναού. Σύμφωνα με τον Σεβασμιότατο αναμένεται επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης, που έχει υπογράψει με την Εκκλησία της Ελλάδας σύμβαση για τις μελέτες που χρειάζονται.

Σημαντική βοήθεια σε αυτή την κατάσταση πρόσφεραν οι εθελοντές και οι πυροσβέστες, ο Στρατός, η Αστυνομία, που ανέλαβαν την απομάκρυνση των Ιερών κειμηλίων από τους ναούς που επλήγησαν.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ευθύμιος Λέκκας στο "Radio Cafe 102,4" - 7 ρίχτερ ο σεισμός, πάνω από 3 χιλιάδες μετασεισμοί

Ευθύμιος Λέκκας: Κάναμε παρατηρήσεις κατά πόσο είναι ανθεκτικές οι κατασκευές ή δημιουργήθηκαν προβλήματα σ’ αυτήν την καθυστερημένη σεισμική δόνηση

Τη Σάμο επισκέφτηκε μετά τον σεισμό των 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στο νησί μας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας,

Περισσότερα »