Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου Ανακοίνωση – Καταγγελία για το Π.Ι Μαραθοκάμπου

Δημήτρης Βολακάκης: «Αυτά που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο στον Μαραθόκαμπο, είχαν να γίνουν πάρα πολλά χρόνια»

Συμπολίτισσες-Συμπολίτες

Η λειτουργία του Π.Ι Μαραθοκάμπου, από τις αρχές του Οκτώβρη του 2020, αποτέλεσε κατάκτηση για το χωριό μας. Μια κατάκτηση που κανένας δεν μας χάρισε, αντίθετα την έφεραν οι μακροχρόνιοι αγώνες του Μαραθοκαμπίτικου λαού.

Θυμίζουμε τις παραστάσεις διαμαρτυρίας, τις συναντήσεις με το Διοικητή του Νοσοκομείου, τις κινητοποιήσεις στη 2η ΥΠΕ Πειραιά, τη συλλογή υπογραφών και μια σειρά ποικίλλων δράσεων, που οδήγησαν τελικά στην ανάκτηση της μονίμου Γιατρού  γενικής ιατρικής, καθώς και την παρουσία μαίας μια φορά την εβδομάδα.

Θυμίζουμε επίσης, ότι επί χρόνια πριν, στις περισσότερες από αυτές τις διεκδικήσεις η απάντηση ήταν στερεότυπη και έλεγε: “αυτά που ζητάτε ποτέ δεν πρόκειται να γίνουν”. Όσο όμως και αν προσπάθησαν να μας πείσουν πως τίποτε δεν γίνεται και πως δεν μπορούμε να πετύχουμε λύση για εμάς και τα παιδιά μας, εμείς αποδείξαμε ότι οι λαϊκοί αγώνες έχουν αργά ή γρήγορα αποτέλεσμα.

Ύστερα από όλα αυτά, συμπολίτισσες-συμπολίτες, και μέχρι να πούμε το ˝δόξασει ο Θεός˝, ξαναγυρίσαμε στο ˝βοήθα Παναγιά μου˝ και αυτό γιατί από τις 9/11/2020 που έληξε η θητεία του Αγροτικού Γιατρού, απομείναμε και πάλι με έναν Γιατρό και χωρίς εφημερίες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που σποραδικά προσπαθούν να καλύψουν οι Αγροτικοί Γιατροί των γύρω χωριών. Αυτό συμβαίνει επειδή η μόνιμος Γιατρός του Π.Ι Μαραθοκάμπου καλείται να κάνει τις εφημερίες της στο Νοσοκομείο  Σάμου.

Συμπατριώτες – συμπατριώτισσες

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού ήταν και παραμένει για όλους μας μια πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση. Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια, έκανε ολοφάνερη, την ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας. Για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές που δεν μπορούν να καλυφθούν από την υπερπροσπάθεια και το φιλότιμο του υγειονομικού προσωπικού, παλεύαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε τώρα ειδικά που οι συνθήκες το απαιτούν.

Σε ότι δε αφορά την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, με δεκάδες ανθρώπους να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, εκατοντάδες να είναι διασωληνωμένοι και εκατοντάδες τα νέα κρούσματα, δείχνει πως η νόσος αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα, παρά τα επαναλαμβανόμενα lockdown.

Από την άλλη η Κυβέρνηση περιμένει το εμβόλιο ˝ως από μηχανής θεό˝ και για μια ακόμη φορά προσπαθεί να καλύψει πίσω από τον αναγκαίο μεν εμβολιασμό τις τεράστιες ευθύνες της για το σημερινό χάλι στην Υγεία και κυρίως για το γεγονός ότι δεν σκοπεύει ακόμα και τώρα να πάρει κάποιο μέτρο ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος, παρότι η πανδημία είναι εδώ και ενώ η πορεία του εμβολιασμού απαιτεί αναβαθμισμένη παρακολούθηση.

 

Αυτό που προέχει τώρα είναι η δημόσια υγεία, γι αυτό και η κυβέρνηση πρέπει τώρα να πάρει όλα τα απαραίτητα και ουσιαστικά μέτρα για τη θωράκιση, με υποδομές και με προσωπικό, του δημόσιου συστήματος υγείας, την αναγκαία προστασία στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, στα ΚΥΤ και σε άλλες πιθανές εστίες υπερμετάδοσης.

Δεν επαναπαυόμαστε, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας.

Για τις χιλιάδες των κατοίκων της περιοχής μας, που είναι η πιο απομακρυσμένη από το Γ.Ν. Σάμου, και των ξένων επισκεπτών το καλοκαίρι δε φτάνει ένας γιατρός αλλά απαιτείται:

 

  • Η πλήρης στελέχωση του Π.Ι. Μαραθοκάμπου με δεύτερο γιατρό γενικής ιατρικής, πράγμα για το οποίο έχει δεσμευτεί ο Διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ από τον Αύγουστο του 2020 και έπρεπε ήδη να έχει προκηρύξει την θέση. Επίσης με νέο Αγροτικό Γιατρό αφού η θητεία του προηγούμενου έληξε από τις αρχές του προηγούμενου Νοέμβρη. Είναι ανάγκη οι εφημερίες των Γιατρών να γίνονται στο Μαραθόκαμπο, μόνο έτσι το Π.Ι του χωριού μας θα μπορεί να λειτουργεί με εφημερίες όλο το 24ωρο.
  • Σε ότι αφορά την τοποθέτηση Αγροτικού Γιατρού στο Π.Ι θα θέλαμε να τονίσουμε την ανάγκη εξασφάλισης κατοικίας του γιατρού στο χωριό και όχι μέσα στο κτίριο του Π.Ι που έτσι και αλλιώς δεν έχει τους απαιτούμενους χώρους. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο ένα δωμάτιο με διαστάσεις 2*3 που είναι το δεύτερο ιατρικό εξεταστήριο του Π.Ι να δίνεται για κατάλυμα του αγροτικού γιατρού.
  • Η πρόσληψη μόνιμης νοσηλεύτριας και μαίας, καθώς η κάλυψη της οργανικής θέσης μαίας στο Περιφερειακό μας Ιατρείο φάνηκε ξεκάθαρα όλο το προηγούμενο διάστημα ότι είναι αναγκαία αφού μεγάλος αριθμός γυναικών προσήλθαν στο Π.Ι του Όρμου προκειμένου να κάνουν το paptest και να συμβουλευτούν την μαία για διάφορα γυναικολογικά θέματα, την μια και μοναδική ημέρα της εβδομάδας που η μαία ήταν διαθέσιμη από το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου.
  • Η πρόσληψη μόνιμης καθαρίστριας για το Π.Ι Μαραθοκάμπου είναι επιτακτική. Εδώ είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε ότι για διάστημα τουλάχιστον 3-4 μηνών το Π.Ι δεν καθαρίζονταν. Αυτή την περίοδο καθαρίζεται μια φορά την εβδομάδα αφού η συμβασιούχος καθαρίστρια του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου καλείται να καλύψει και τις ανάγκες των γύρω από το Μαραθόκαμπο Αγροτικών Ιατρείων.
  • Άμεση στελέχωση του Κ.Υ Καρλοβασίων και του Νοσοκομείου Σάμου με μόνιμους γιατρούς, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Μαζικά τεστ για τον κορονοϊό ώστε να γίνονται προληπτικά όπου υπάρχει ανάγκη.
  • Κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τις οικογένειές τους.
  • Αυτόνομο πλήρως στελεχωμένο ΕΚΑΒ που να καλύπτει τις ανάγκες του νησιού.
  • Η υγεία και η πρόνοια να είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλο το λαό.

Δηλώνουμε ότι δε θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε.

Οι ανθυγιεινές πολιτικές θα ανατραπούν μόνο με τον αγώνα όλων μας για αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας.

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!!

Η λύση βρίσκεται σε μας και θα τη δώσουμε όλοι μαζί!!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ν. Στεφανής : Δυστυχώς η πανδημία και η νόσος Covid-19 έκανε την εμφάνισή του σε προσωπικό του Ιδρύματός μας

Ν. Στεφανής : Δυστυχώς η πανδημία και η νόσος Covid-19 έκανε την εμφάνισή του σε προσωπικό του Ιδρύματός μας

Με μια λιτή ανακοίνωση, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου κ.Στεφανής, γνωστοποίησε την ύπαρξη θετικού κρούσματος με Covid-19 σε άτομο του προσωπικού. Η ανακοίνωση αναφέρει

Περισσότερα »
Νίκος Βακάλης: Τα ονόματα όλων μας θα γραφούν σ αυτή την μαύρη σελίδα της ιστορίας της ΕΠΟ

Νίκος Βακάλης: Τα ονόματα όλων μας θα γραφούν σ αυτή την μαύρη σελίδα της ιστορίας της ΕΠΟ

Πρωτοφανείς παρεμβάσεις της Πολιτείας στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ καταγγέλλει ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρόεδρος της ΕΠΣ Σάμου, Νίκος Βακάλης. Σε μέσο κοινωνική δικτύωσης

Περισσότερα »
Σε νέα θέση η λαϊκή αγορά στην πόλη της Σάμου. «Οι απειλές δεν μας φοβίζουν και εμείς συνεχίζουμε εδώ»

ΛΑΣ Ανατολικής Σάμου: «Όχι στα πρόστιμα και στις διώξεις των αγροτών. Ναι στο δικαίωμα να εμπορεύονται τα προϊόντα που παράγουν»

Τηλεφωνική παρέμβαση  στο δήμαρχο έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Φλεβάρη 2021, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανώλης Παχυμανώλης, σχετικά με τις απειλές από

Περισσότερα »