Κορωνοϊός: Οι εννέα περιοχές της Ελλάδας με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Και η Σάμος μέσα σ’ αυτές

Κορωνοϊός: Οι εννέα περιοχές της Ελλάδας με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Και η Σάμος μέσα σ’ αυτές

Βαρύ είναι το επιδημιολογικό φορτίο την τελευταία εβδομάδα για τουλάχιστον εννέα ακόμη περιοχές της Ελλάδας, εκτός της Αττικής που βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της επιδημίας, με πολυάριθμες δεκάδες νέες διαγνώσεις καθημερινά.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η επίπτωση της Covid-19 τις τελευταίες δέκα ημέρες είναι σημαντική σε Πέλλα και Τρίκαλα, όπως επίσης στα νησιά της Ζακύνθου και της Σάμου, ενώ ακόμη πέντε περιφερειακές ενότητες βρίσκονται ψηλά στο μολυσματικό χάρτη.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε διάστημα μίας εβδομάδας, από την περασμένη Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου έως και χθες, η Πέλλα έχει συγκεντρώσει 158 περιστατικά κορωνοϊού. Περισσότερα από τα 114 συνδέονται με τη δεύτερη κονσερβοποιΐα στην οποία «τρύπωσε» ο ιός στο νομό και πρόκειται για αυτή στη Σκύδρα.

Τα Τρίκαλα, για το ίδιο διάστημα, μετρούν 58 νέες μολύνσεις. Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων βρίσκεται από τις 25 του μήνα και μέχρι τουλάχιστον το προσεχές Σάββατο σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά. Η Σάμος συγκεντρώνει σε μία εβδομάδα 35 κρούσματα, πολλά εξ αυτών – τουλάχιστον 16 – συνδέονται με το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων. Η Ζάκυνθος στο διάστημα μίας εβδομάδας καταγράφει τέσσερα νέα περιστατικά, ωστόσο ο χάρτης του ΕΟΔΥ την εμφανίζει τις τελευταίες δέκα ημέρες με μεγάλη επίπτωση καθώς αυτή διαμορφώνεται πάντα σε συνάρτηση με το ποσοστό του πληθυσμού.

Εκτός από τις παραπάνω περιοχές, ιδιαίτερα επιβαρυμένες την τελευταία εβδομάδα είναι ακόμη πέντε περιοχές της χώρας. Πρόκειται για τις: Ιωάννινα (55 κρούσματα σε μία εβδομάδα), Αχαΐα (48 κρούσματα σε μία εβδομάδα), Κοζάνη (39 περιστατικά), Λάρισα (39 περιστατικά) και Καρδίτσα με 35 νέες μολύνσεις σε μία εβδομάδα.

Η Θεσσαλονίκη για το ίδιο διάστημα μετρά 56 περιστατικά κορωνοϊού, ενώ η Αττική … 1449. Δύο ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας, μάλιστα, το Λεκανοπέδιο κατέγραφε ιδιαίτερα υψηλά νούμερα, ενώ χθες και μετά από πολλές ημέρες «έπεσε» σε διψήφιο νούμερο (97 κρούσματα). Και οι δύο ημέρες του Σαββατοκύριακου κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τα περισσότερα από 400 κρούσματα που δηλώνονταν τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Όμως, όπως είναι ήδη γνωστό, το Σαββατοκύριακο δεν είναι αντιπροσωπευτικό της πορείας της επιδημίας, καθώς γίνονται λιγότερα τεστ.

Ο Οκτώβριος μπήκε με ιδιαίτερα ανησυχητικές ενδείξεις για το τι ακολουθεί τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για έναν μήνα κομβικό, καθώς από το τέλος του εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση της μετάδοσης. Και αυτό λόγω της σταδιακής μεταφοράς των κοινωνικών δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους, συνεπώς πιο ζεστούς, όπου η μετάδοση του ιού είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.

Τα νέα κρούσματα που δηλώνονται καθημερινά θα αυξάνονται όσο εντατικοποιούνται οι στοχευμένοι έλεγχοι σε «κόκκινες» γειτονιές της Αθήνας. Από τα χθεσινά 487 rapid tests που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, ανευρέθησαν 20 θετικοί, από τους οποίους οι 15 αλλοδαποί. Το ίδιο εντατικοί αναμένονται οι έλεγχοι και στις δυνητικές εστίες υπερμετάδοσης.

Τέτοιες ήταν την τελευταία εβδομάδα η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στον Αγιο Παντελεήμονα, το εργοστάσιο στην Καρδίτσα, ενώ ακόμη ένας οίκος ευγηρίας στην Καρδίτσα έχει θορυβήσει τις αρχές.

Οι ειδικοί εκτιμούν, πάντως, ως θετικό το γεγονός ότι η επιδημία δεν έχει εκθετική αύξηση και θεωρούν ότι η ανοδική τάση που καταγράφεται μπορεί να ανακοπεί.

eleftherostypos.gr

Κορωνοϊός: Οι εννέα περιοχές της Ελλάδας με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Και η Σάμος μέσα σ’ αυτές

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ψήφισμα συμπαράστασης στον κλάδο θεαμάτων-ακροαμάτων από την Π.Ε Βορείου Αιγαίου

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου,  στέκεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία προσφοράς, αγάπης και βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας, που επλήγησαν από την

Περισσότερα »