Ινστιτούτο Μακροζωίας στο Επικούρειο. Χ. Στεφανάδης: «Αυτονόητο ότι έχουν θέση και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Σάμου.

Τι απαντά ο βουλευτής Σάμου στο άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο "Ρουσφετάκι ''μακροζωίας''

Η δημιουργία ενός επιστημονικού και πολιτισμικού κέντρου που θα στεγάσει όλη την τεράστια επιστημονική, φιλοσοφική και πολιτιστική κληρονομιά της Σάμου είναι ο ιδρυτικός στόχος του Ινστιτούτου για την Μακροζωία και των Ασθενειών του Γήρατος, σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις προς τη Βραδυνή της Κυριακής, του Ικαριώτη καθηγητή Καρδιολογίας και βουλευτή Σάμου της Ν.Δ. Χριστόδουλου Στεφανάδη.

Το Ινστιτούτο, μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, θα φιλοξενηθεί στο κτίριο του παλαιού καπνεργοστασίου, το λεγόμενο Επικούρειο, στη συμβολή των οδών Σαχτούρη και Κανάρη, στο ιστορικό κέντρο της πόλεως Σάμου.

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι το Επικούρειο του παραδόθηκε από τον περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη, ο κ. Στεφανάδης απαντά μέσω της Βραδυνής της Κυριακής λέγοντας ότι η εκχώρηση χρήσης από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου του Επικούρειου κτιρίου της Σάμου, στο Ινστιτούτο για την Μελέτη της Μακροζωίας και των Ασθενειών του Γήρατος, δεν αποτελεί απόφαση μόνο του περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη, αλλά ψηφίσθηκε από 30 περιφερειακούς συμβούλους, ενώ η παράταξη του κ. Μουτζούρη διαθέτει 10 συμβούλους. Το γεγονός αυτό, υποδηλώνει την ευρύτατη αποδοχή της πρότασης, υπογραμμίζει ο διεθνώς διακεκριμένος καθηγητής.

Όσον αφορά, δε, στις ανησυχίες πολιτιστικών συλλόγων και τοπικών φορέων πως χάνουν μία εν δυνάμει στέγη που θα μπορούσε να τους προσφερθεί, ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης διευκρινίζει και τονίζει πως είναι αυτονόητο ότι έχουν θέση και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Σάμου.

Το κτίριο ήταν, είναι και θα είναι ιδιοκτησία της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Το Ινστιτούτο για την Μελέτη της Μακροζωίας και των Ασθενειών του Γήρατος, σύμφωνα με την απόφαση της Περιφέρειας, θα χρησιμοποιεί το χώρο χωρίς κάποια οικονομική απολαβή.

Ο κ. Στεφανάδης αποκαλύπτει ότι η Περιφέρεια έχει αποφασίσει, σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης, να εντάξει τη λειτουργία του “Επικούρειου” σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ, προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο έχει ιδρυθεί προ διετίας, είναι αμιγώς επιστημονική ένωση, και μέχρι σήμερα έχει διοργανώσει δεκάδες επιστημονικές εκδηλώσεις, ελληνικές και διεθνείς, ενώ έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικές εργασίες στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά. Σημειωτέο, λέει προς τη Βραδυνή της Κυριακής ο καθηγητής κ. Στεφανάδης, ότι το Ίδρυμα ουδέποτε έχει πάρει κάποια κρατική επιχορήγηση !

Η μακροζωία, επισημαίνεται στην ιδρυτική πράξη του Ινστιτούτου, αποτέλεσε και αποτελεί το τελικό ζητούμενο της ιατρικής επιστήμης. Η χώρα μας έχει να επιδείξει σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα αρχίζοντας από την περιγραφή της αξίας της μεσογειακής διατροφής στη μακροζωία και φθάνοντας στην εξελισσόμενη επιδημιολογική μελέτη (μελέτη “ΙΚΑΡΙΑ”) που διενεργείται σε μία από τις πέντε “μπλε ζώνες” της Γης με τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροβιότητας, το νησί της Ικαρίας.

«Βραδυνή της Κυριακής»

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα