Αλέξανδρος Λυμπέρης: Δεν πρέπει να ρίξουμε μόνο τα ετοιμόρροπα κτήρια, αλλά και να κρατήσουμε την ιστορία του τόπου

Επιστολή Δημάρχου Αλέξανδρου Λυμπέρη στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης, αναφορικά με την επίσκεψη των τριών Γενικών Γραμματέων Υπουργείων της κυβέρνησης.

«Οι τρεις Γραμματείς είχαν την ευκαιρία να έχουν μία πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει στην περιοχή. Ειδικά στα Κοντέϊκα, σε ένα μικρό γραφικό, πανέμορφο χωριό, που κατά αναλογία έχει τα περισσότερα ετοιμόρροπα. Υπάρχει ολόκληρη γειτονιά που έχει καταστραφεί. Πήραν μία γεύση από τα Κοντέϊκα, μετά κατεβήκαμε στην πόλη του Καρλοβάσου, είδαν τις εκκλησίες, την Παναγία η οποία έχει γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Είδαμε τις υποδομές μας που έχουν να κάνουν με τα λιμάνια της περιοχής, τόσο του Όρμου Μαραθοκάμπου, ενημερώθηκαν για τα λιμάνια και είδαν ιδίοις όμμασι το πρόβλημα που υπάρχει.

Κάναμε μία επίσκεψη στο χώρο των βυρσοδεψείων και η συζήτηση, πέρα από τα οικονομικά θέματα, εστιάστηκε συγκεκριμένα στο εξής, όταν παρέλθει ο χρόνος και κάποια κτήρια έχουν γκρεμιστεί, έχουν φύγει τα μπάζα και έχει καθαρίσει ο τόπος, εκεί τι γίνεται; Διότι αν π.χ. στο χωριό Κοντέϊκα, στην ωραία πλατεία του χωριού που θα γκρεμιστούν 2-3 κτίρια, εκεί αν πάνε και κτιστούν οικοδομές με άλλη μορφή που δεν ταιριάζει θα αλλοιωθεί η μορφή του τόπου.

Είπαμε λοιπόν να συνεργαστούμε πάνω στο κομμάτι αυτό, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την φυσιογνωμία των χωριών μας, να κρατήσουμε το αποτύπωμα της βιομηχανικής περιοχής των βυρσοδεψίων και δεδομένο ότι υπάρχει μουσείο βυρσοδεψίας στο Καρλόβασι, να κρατηθούν κάποια κτίρια, όχι όλα γιατί δεν είναι δυνατόν, κάποια από αυτά που να φαίνεται πως ήταν η περιοχή εκεί, η βιομηχανική περιοχή του Καρλοβάσου, η ιστορική βιομηχανική περιοχή.

Γιατί το λέω ιστορική, γιατί η βιομηχανία που υπήρχε έφερε τον πλούτο στην πόλη, ο οποίος είναι αποτυπωμένος στα κτήρια, στις εκκλησίες, παντού. Είναι η ιστορία του τόπου μας, είναι η ιστορία της Σάμου. Εκεί λοιπόν πρέπει να κρατήσουμε βάρος για να κρατήσουμε την ιστορία που έχουμε, δεν είναι μόνο να ρίξουμε τα ετοιμόρροπα, που πρέπει να τα ρίξουμε, να μην υπάρχει επικινδυνότητα, να κάνουμε όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε, τις υποδομές μας αλλά να κρατήσουμε τον χαρακτήρα και την φυσιογνωμία του τόπου».

Υπάρχει μια διαδικασία, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά πράγματα από τους δήμους, όπως η χρηματοδότηση για τα έργα, ο προϋπολογισμός, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν και οι κατεδαφίσεις. Σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσει γραφείο ΔΑΕΦΚ από το Υπουργείο Υποδομών στο Καρλόβασι, ενώ ήδη έχουν έρθει οι υπάλληλοι που θα το στελεχώσουν και θα προστεθεί και από τον δήμο ένας ώστε να μην κλείνει το γραφείο.

Τα πρώτα χρήματα ήταν 500.000€, ενώ αναμένεται άλλο 1.000.000€ για την κάλυψη των αναγκών. Σημαντικό να βελτιωθεί η εικόνα και για τον τουρισμό, ώστε να στηριχθεί η οικονομία του νησιού και από τον τουρισμό.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Σχόλιο του Συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για θέσεις επικουρικού προσωπικού, πλην ιατρικού προσωπικού

Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου ¨Άγιος Παντελεήμων¨  ανακοινώνει ότι από σήμερα  Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 ξεκίνησε ήδη η διαδικασία  υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τις θέσεις λοιπού

Περισσότερα »