VKDMEGALO Groomers
Greek Dutch English German Russian Turkish
kouzina 00CharismaMikro VKDMarket2 StathisAndreas Armodios Banner 02 Groomers03 Dodekanisos00

Οι Σαμιώτες διαμαρτυρήθηκαν για άλλη μια φορά για το κολαστήριο του HOT-SPOT. Δεν δέχθηκε τα ΜΜΕ ο κ. Βίτσας στη συνάντηση με την οργανωτική επιτροπή

Εκατοντάδες Σαμιώτες  ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Οργανωτικής Επιτροπής  της Πανσαμιακής Απεργίας της 7ης του Φλεβάρη, για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα (11/04) στην Πλατεία Πυθαγόρα με θέμα το προσφυγικό και με αφορμή την παρουσία του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα στην Σάμο.

Για άλλη μια φορά ακούστηκαν τα αιτήματα της Απεργίας της 7ης Φεβρουαρίου τα οποία όπως δήλωσαν οι διοργανωτές είναι επίκαιρα και ανεκπλήρωτα, όπως :

Να κλείσει το κολαστήριο του hotspot και να μη δημιουργηθεί κανένα άλλο πουθενά στη Σάμο.

Πρόσφυγες και μετανάστες να απεγκλωβιστούν από το νησί και τη χώρα και στο νησί να υπάρχει ένα μικρό κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης.

Στη συνέχεια  ακολούθησε πορεία από την Πλατεία Πυθαγόρα  ως το Ξενοδοχείο που διαμένει ο Υπουργός κ. Δημήτρης Βίτσας. Εκεί τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής ζήτησαν να δουν τον κ. Βίτσα  ο οποίος τους δέχτηκε  με τον όρο όμως να μην παραστούν στην συνάντηση τα ΜΜΕ (δείτε το παρακάτω video).

Μετά από μία ώρα περίπου η σύσκεψη  ολοκληρώθηκε με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής να δηλώνουν ότι έγινε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση  χωρίς όμως να κάνει δεκτά τα αιτήματα τους  ο Υπουργός.

Ο κ. Βίτσας   δεσμεύτηκε ότι θα κλείσει το υπάρχον HOT-SPOT,  θα δημιουργηθεί νέο στην περιοχή της Ζερβού, χωρίς λειτουργήσει παράλληλα δεύτερο  ενώ τέλος είπε ότι το Σάββατο (13/05) με πλοίο ή πλοία του Πολεμικού Ναυτικού θ αναχωρήσουν  κάποιοι μετανάστες περίπου οκτακόσιοι και θα ακολουθήσουν και άλλοι ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχει φύγει ένας σημαντικός αριθμός μεταναστών για  την ενδοχώρα. Επίσης δήλωσε ότι επανεξετάζεται η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας  ώστε να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός ο οποίος εγκλωβίζει χιλιάδες μετανάστες στα νησιά.

Η οργανωτική επιτροπή  που είδε τον υπουργό αποτελούνταν,  από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σάμου Γιώργο Κυριαζή, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργο Κολλάρο, την Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Βάσω Βρινιώτη, τον Πρόεδρο του ΝΤ. της ΑΔΕΔΥ Σταμάτη Φιλιππή, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Νίκο Στεφανή, τους προέδρους  των Εμπορικών Συλλόγων Σάμου και Καρλοβάσου  Μανόλη Γιοκαρίνη και  Τριαντάφυλλο Καββάδα αντίστοιχα και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης και Ψυχαγωγίας Μιχάλη Μητσό, ο οποίος και έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων  των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την μεταναστευτική κρίση. Ο Υπουργός τους δήλωσε για το θέμα ότι σε άλλα νησιά έχει ζητηθεί και θα πρέπει να γίνει η διαδικασία διεκδίκησης των αποζημιώσεων μέσω του Δήμου Σάμου.

Στην απεργία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Αμυρσώνης, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ κα Άννη Ανδρεάδου, οι αντιδήμαρχοι Σάμου κ.κ. Πάρης Παπαγεωργίου, Χριστόδουλος Σεβαστάκης, Βασίλης Βαλκαμλής, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, υποψήφιοι Δήμαρχοι, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, δεκάδες σύλλογοι και φορείς, ενώ κλειστά παρέμειναν τα καταστήματα εστίασης και τα εμπορικά από τις 6 το απόγευμα ως τις 8 το βράδυ.

Αυτό πάντως που συζητήθηκε έντονα ήταν η απουσία του Δημάρχου Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου.

00PoreiaDiamartyrias03

Δηλώσεις πολιτών έξω από το ξενοδοχείο «Samos»

Γιώργος Ελευθερόγλου: Είναι κεραυνός εν αιθρία (η υπογραφή για το χώρο), αν και το περιμέναμε, αλλά δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα έφτανε η σημερινή κυβέρνηση να δημιουργήσει αυτή την κατάσταση που βλέπουμε εδώ. Να διχάσει το Σαμιακό λαό και με το έτσι θέλω να έρχεται και να λέει εγώ θα κάνω ένα νέο κέντρο μεταναστών στην περιοχή (Μυτιληνιούς).

Δεν πιστεύω ότι θα κλείσει το ένα, θα ανοίξει δεύτερο και μετά από εκεί θα αρχίσει ο πολλαπλασιασμός. Το πιο σπουδαίο για εμένα είναι ότι η περιοχή δεν προσφέρεται για νέο ΚΥΤ. 1ον περιοχή στρατηγικής σημασίας, 2ον είναι ο υδροφόρος ορίζοντας ο οποίος τροφοδοτεί την πόλη της Σάμου και των Μυτιληνιών και σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε νερό να πιεί κανένας. Και ένα σωρό άλλα πράγματα που δεν μπορούμε να πούμε. Από χθες το βράδυ άρχισε ο αγώνας των Μυτιληνιών, το πρόβλημα είναι με την ίδια την πολιτεία που δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη της. Η στρατηγική που ακολουθεί ο κ. Βίτσας με γυρίζει σε άλλες «μαύρες εποχές», το αποφασίζουμε και διατάσσουμε, σε εμάς εδώ δεν θα περάσει».

Κώστας Τζίχας: «Μακριά από τα ΜΜΕ ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ό,τι θέλει, μετά από τη συνάντηση. Πιστεύω ότι έχει αυτή τη σκοπιμότητα ο διωγμός των μέσων και όχι αυτά που ισχυρίζεται ότι θα γίνει μιντιακό σόου. Κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτο να αποκλείονται τα ΜΜΕ από μια τέτοια συνάντηση, που πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα, γιατί είναι σημαντικό ζήτημα, αφορά όλο το λαό και πρέπει να γνωρίζει. Περιμέναμε όλοι και το λογικό θα ήταν αφού ήρθε εδώ, να καλέσει φορείς, εκπροσώπους κ.τ.λ να ενημερώσει για τις προθέσεις του, τι σκοπεύει να κάνει. Προτιμούν να παίρνουν αποφάσεις μόνοι τους και να τις υλοποιούν. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του. Ότι θα γινόταν κάποια εντυπωσιακή αναχώρηση (μεταναστών - προσφύγων), αυτό το περιμέναμε πριν έρθει ο κ. Βίτσας. Δεν λύνεται το πρόβλημα με αυτά τα πράγματα, αυτό να το ξέρει όλος ο κόσμος, το πρόβλημα λύνεται μόνο με το κλείσιμο του Hot Spot, τη μη δημιουργία νέου, τη μεταφορά των ανθρώπων στην Ηπειρωτική Ελλάδα».

Νίκος Βαρούμας: «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε κάθετα αρνητικοί σε αυτό το ενδεχόμενο. Όλος ο κόσμος ζει μια κατάσταση η οποία είναι τραγική, υποφέρει , δεν πάει άλλο. Και απόδειξη αυτών που λέω, ήρθε όλος ο κόσμος αυτός να διατρανώσει την αντίθεση του στη δημιουργία οποιουδήποτε Hot Spot, να κλείσει το υπάρχον, να γίνει μία νέα δομή η οποία θα είναι χώρος υποδοχής, μία μονάδα παροχής πρώτης βοήθειας και από εκεί και πέρα να προωθείται στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Οι υποδομές δεν είναι θέμα, το θέμα είναι η πολιτική βούληση, εδώ όπως πάμε θα αλλοιωθεί ο πληθυσμός, θα γίνουμε μια μειονότητα στο νησί μας το ίδιο».

Νίκος Κατρακάζος:«Εγώ βλέπω σήμερα όλη η Σάμος να είναι εδώ, είναι ενωμένοι με ένα κοινό αίτημα, να πάψει η κοροϊδία. Δυστυχώς και την απομάκρυνση των ΜΜΕ τη θεωρώ κοροϊδία. Γιατί αυτό δεν έγινε το Νοέμβρη, το Δεκέμβρη, το Γενάρη , άρα τώρα λίγο πριν τις εκλογές έχει κάποια στόχευση; Ο κ. Υπουργός δεν έχει συναντηθεί μαζί μας, ούτε ζήτησε να συναντηθεί με τους θεσμικούς εκπροσώπους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποφασίζει μόνος του και προσπαθεί να εκτελέσει μόνος του. Εμείς οι Σαμιώτες λέμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Δεν θέλουμε πράξεις μονομερείς που υποθηκεύουν το μέλλον μας».

00PoreiaDiamartyrias04

Ηλίας Βασιλείου: «Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται, δεν είναι δημοκρατικό και δεν το περίμενα ποτέ από έναν αριστερό υπουργό. Εδώ θα μου πείτε αλλάξανε τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος σε μία νύχτα, εκεί θα κολλήσουνε;»

Μορφούλα Χατζηπαύλου:« Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, το αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά στο νησί μας, να είμαστε αντιμέτωποι με ΜΑΤ, όπως έγινε στη διαμαρτυρία με το Νοσοκομείο. Απαράδεκτες καταστάσεις ζούμε, πρωτοφανείς, υποτίθεται δημοκρατική Αριστερά, αλλά καθόλου δημοκρατία. Έχουμε όλοι υποστεί το βάρος του μεταναστευτικού στην πόλη μας, κανένας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται, κανείς να δίνει σημασία από την κυβέρνηση και προσπαθούμε σπασμωδικά να κάνουμε κάποιες κινήσεις να δείξουμε ότι αντιτιθέμεθα σε όλο αυτό.

Μάνος Λογοθέτης: «Θα επαναληφθεί η ίδια ενημερωτική ημερίδα για τα θέματα υγείας, σχετικά με τους μαθητές στο δημόσια σχολεία. Μην το βλέπετε μόνο για το μεταναστευτικό\προσφυγικό, είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για θέματα υγείας στα σχολεία. Υπερβολικές ανησυχίες από τους γονείς, αλλά δικαιολογημένες, οι γονείς δικαιολογούνται να είναι υπερβολικοί για την υγεία και προστασία των παιδιών τους. Εμεί οφείλουμε να είμαστε εδώ για να καθησυχάσουμε τις δικαιολογημένες ανησυχίες των γονιών. Οι Σαμιώτες δικαιούνται να εκφράζουν στον υπεύθυνο υπουργό , τη δυσαρέσκεια τους για την κατάσταση που ισχύει και εφαρμόζεται τόσα χρόνια στη Σάμο».

Αγνή Καλογερή: «Δύσκολα τα πράγματα γιατί, από ότι δείχνει και η σημερινή συγκέντρωση που διοργανώθηκε μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, ο κόσμος είναι πραγματικά αγανακτισμένος, ανησυχεί, όλοι μας ανησυχούμε για το τι θα γίνει με την πόλη μας, τι θα γίνει με τη ζωή μας, τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να λυθεί με ένα τρόπο δίκαιο και σωστό , να μην φορτωθεί αυτό το βάρος σε άλλα χωριά».

Φλώρα Τζεβρένη: «Βλέπω ότι ο κόσμος δραστηριοποιείται, ότι ο κόσμος συμμετέχει, κάτι που είναι πάρα πολύ ευχάριστο γιατί πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας , δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, πρέπει να κλείσει το Hot Spot και να μην ανοίξει κανένα καινούργιο. Πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να απεγκλωβιστούν, ζουν σε άθλιες συνθήκες, απαράδεκτες, κάτι το οποίο μας στεναχωρεί και κάτι που ανθρωπιστικά είναι απαράδεκτο».

Κυριάκος Ζαχαράκης: «Είναι φοβερή συγκέντρωση, παρά το ότι έγινε τελευταία στιγμή. Να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που ήρθε, κανένα Hot Spot, ένα προαναχωρισιακό κέντρο, να φεύγουν να ησυχάσει το Βαθύ».

Γιάννης Παλαιοκαστρίτης: « Η αποθέωση της δημοκρατίας (ο διωγμός των ΜΜΕ από τη συνάντηση), η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, πρέπει να δοθεί μία λύση».

00PoreiaDiamartyrias05

Δηλώσεις Μελών Οργανωτικής Επιτροπής

Γιώργος Κυριαζής (πρόεδρος Επιμελητηρίου Σάμου):

«Θα κλείσει το Hot Spot και θα προχωρήσει στην ίδρυση του καινούργιου στην περιοχή «ΖΕΡΒΟΥ», στις υποσχέσεις του κ. Βίτσα, είναι ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο, το ΚΥΤ της πόλης της Σάμου θα κλείσει και θα λειτουργήσει αυτό στην περιοχή «ΖΕΡΒΟΥ». Θα δείξει στο μέλλον αν αυτά που μας υποσχέθηκε θα τηρηθούν. Υποσχέθηκε ότι θα γίνει απεγκλωβισμός και ότι θα φύγουν άτομα μέσα στην εβδομάδα».

Βάσω Βρινιώτη (πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Σάμου»:

«Ο υπουργός έδωσε υποσχέσεις αλλά δεν έκανε κανένα από τα αιτήματα δεκτό. Καταρχάς θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν έκανε δεκτούς τους δημοσιογράφους. Επιμένουμε στα ίδια αιτήματα, να κλείσει το υπάρχον Hot Spot, να μην δημιουργηθεί άλλο, πράγμα το οποίο ο υπουργός λέει ότι θα κάνει και θα είναι μεγαλύτερο. Στο αίτημα που βάζουμε να φύγουν οι υπηρεσίες ασύλου από τα νησιά, έτσι ώστε να είναι εδώ πέρα ένα μικρό κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης, ούτε σε αυτό συμφώνησε. Εμείς θεωρούμε ότι μπροστά στις εκλογές, θα κάνει ένα σόου, σίγουρα θα πάρει κάποιο κόσμο, για να γίνει αρεστή και η κυβέρνηση εδώ στην τοπική κοινωνία. Εμείς επιμένουμε στα αιτήματα που έχουμε βάλει».

Γιώργος Κολλάρος (πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου):

«Ο κ. Υπουργός μας ενημέρωσε για τα θέματα που αφορούν το προσφυγικό\μεταναστευτικό ότι υπεγράφη η σύμβαση μισθώσεως σφαγείων ΚΝΙΤΗ, μια κλειστή δομή 1.200 ατόμων, θα υπάρχει ένα προαναχωρισιακό κέντρο με ταυτοποίηση και καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών. Μας υποσχέθηκε ότι εντός των ημερών θα απεγκλωβίσει 500 άτομα. Υπάρχει η βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης μέχρι τον Ιούλιο να έχουν απεγκλωβίσει ικανό αριθμό μεταναστών\προσφύγων. Μας ενημέρωσε ότι μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης της Ε.Ε. – Τουρκίας, όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα και την εισροή μεγάλου αριθμού προσφύγων\μεταναστών στα νησιά».

Μιχάλης Μητσός (πρόεδρος Συλλόγου Μαζικής Εστίασης και Ψυχαγωγίας):

«Του συζήτησα το θέμα των αποζημιώσεων, που έχει γίνει και στα άλλα νησιά, και μπορούν όσοι έχουν πληγεί αποδεδειγμένα από το μεταναστευτικό, με μία έκθεση που θα κάνουν στο δήμο, να αποζημιωθούν όλες αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν πάθει ζημιές. Αυτό είναι το επόμενο βήμα που θα δούμε σαν σύλλογος και εμπορικός και εστίαση, πως θα διεκδικήσουμε και ότι μπορούμε θα το κάνουμε».

00PoreiaDiamartyrias06

Νίκος Στεφανής (πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων):

«Ενημερωθήκαμε για τις προθέσεις του και τι ήρθε να κάνει στο νησί. Του θέσαμε το ερώτημα, ότι είχε ξανάρθει πριν έναν χρόνο, το Μάρτιο του 2018 και δυστυχώς όλες αυτές οι δεσμεύσεις που είχε δώσει εδώ στο νησί, δεν τις εφάρμοσε, δεν απάντησε. Για το νέο κέντρο έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες και την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν οι μηχανικοί να στήσουν το νέο κέντρο, με χρόνο λειτουργίας προς το τέλος Αυγούστου, ενώ ο υπουργός δεν απάντησε αν θα είναι κλειστού τύπου. Ήταν ενήμερος για τα προβλήματα του νοσοκομείου, ενώ για τους μαθητές που φοιτούν στις ΔΥΕΠ και αντιδρούν οι γονείς, ότι πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις».

Μανώλης Γιοκαρίνης (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σάμου):

«Βρεθήκαμε προ τετελεσμένου γεγονότος, στην ουσία έχει παρθεί η απόφαση για την μετεγκατάσταση του νέου κέντρου. Αυτό που περίμενα από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου της Σάμου, ήταν κάποια απάντηση για το πώς μπορεί να διαφυλαχτεί η ειρηνική και αρμονική συνέχεια του νησιού. Η απάντηση ήταν πως μέχρι τον Αύγουστο η κατάσταση θα είναι περίπου η ίδια».

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ...


Πολυμέσα

telion COFFEE ISLAND Armodios Banner 01 GroomersKato

Ακουστε Ζωντανα!

Επικοινωνία

Samos Today

Θ.Σοφούλη 155
83100 Σάμος
Τηλ. +30 22730 87966 & 87967

Mail: info@samostoday.gr

Βρείτε μας στο Facebook