COFFEE ISLAND 000vkdmarket01
Greek Dutch English German Russian Turkish
kouzina 00CharismaMikro VKDMarket2 StathisAndreas NefeliHotel

Ανακοίνωση της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ για το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου

Στις 2 και 3 Μαΐου έρχεται στη Λέσβο ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μαζί με όλη την κυβερνητική κουστωδία για να πει και στο λαό του Βορείου Αιγαίου ότι θα τελειώσουν τα μνημόνια, ότι η ανάπτυξη, που θα έρθει, θα είναι “δίκαιη”!

Θα μας πει να μην ανησυχούμε για την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, γιατί το ΝΑΤΟ, η συμμαχία με τις ΗΠΑ, η ΕΕ προστατεύουν τα σύνορα και την ασφάλεια της χώρας!

Ακόμα θα μας πει μεγάλα λόγια για το «μεταφορικό ισοδύναμο», το προσφυγικό, για την αγροτική παραγωγή, κ.α

Αρκετά πληρώσαμε τα ψέματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ -ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική γιατί υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων !

Τώρα που έρχεται ο πρωθυπουργός στη Μυτιλήνη τώρα πρέπει να μιλήσει ο λαός της Λέσβου και των άλλων νησιών του Βόρειου Αιγαίου! Να ακουστεί δυνατά η φωνή του:

Να φύγει τώρα το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ από το Αιγαίο που ενθαρρύνει την Τούρκικη επιθετικότητα. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εγκυμονούν γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή.

Να απεγκλωβιστούν ΤΩΡΑ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – τα θύματα των πολέμων - από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν. Καταδικάζουμε την τρομοκρατική δράση της ναζιστικής ΧΑ και των άλλων ακροδεξιών ομάδων.

Εδώ και τώρα δραστική μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων κατά 50% στην ακτοπλοΐα. Δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους και της οικογένειάς τους, τους στρατευμένους, ΑΜΕΑ.

Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά και να καταργηθεί στα είδη λαϊκή κατανάλωσης.

Αφορολόγητο ατομικό όριο για όλους 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση και οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.

Απαγόρευση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Κανένας μισθός κάτω από 751 ευρώ.

Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στις μονάδες Υγείας με σκοπό να καλύπτουν τον πληθυσμό των νησιών όλο το 24ώρο και όλο το χρόνο.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ

Ο κίνδυνος άμεσης εμπλοκής της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο προέρχεται από τη συμμετοχή στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να πάρει και η ελληνική αστική τάξη μερίδιο από τη λεηλασία των λαών, που πληρώνουν με τη ζωή τους και την αναγκαστική προσφυγιά, τη διαπάλη για το πως θα μοιραστούν οι σφαίρες επιρροής, τα κοιτάσματα και οι δρόμοι των εμπορευμάτων και της ενέργειας

Στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών δυναμώνει και η επιθετικότητα της Τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η συμμετοχή και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η ΕΕ συνιστούν απειλή για την προστασία των συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων - μεταναστών σε απαράδεκτες συνθήκες γιατί αποδέχτηκε την επικίνδυνη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Η αλήθεια είναι ότι δίκαιη ανάπτυξη για το λαό στον καπιταλισμό δεν γίνεται να υπάρχει!

Έχουμε ζήσει τι σημαίνει «ξεπέρασμα της κρίσης» για το κεφάλαιο. Μας επέβαλαν ανείπωτες θυσίες τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια ώστε να «ανακτηθεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα». Ο λογαριασμός μας είναι τρία μνημόνια, οι μισθοί έπιασαν πάτο, οι συντάξεις έγιναν φιλοδωρήματα, η λαϊκή στέγη στήθηκε στο απόσπασμα, τα μικροχώραφα και τα μικρομάγαζα, από πηγή πενιχρού εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες τους, έγιναν ασήκωτο βάρος. Οι Συλλογικές Συμβάσεις καταργήθηκαν, η οργάνωση της απεργίας στον τόπο δουλειάς κηρύχθηκε σχεδόν παράνομη πράξη. Όλα αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά το όποιο τυπικό τέλος των μνημονίων

Οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες βλέπουμε συνεχώς χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα τους, λιγότερες επιδοτήσεις - ενισχύσεις, πιο ακριβά αγροτικά μέσα και εφόδια και πιο τσουχτερά φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα χαράτσια. Οι δομές τις πρόληψης και του ελέγχου στην κτηνοτροφία και στις καλλιέργειες είναι σχεδόν ανύπαρκτες με αποτέλεσμα να χτυπάτε επιπλέον το εισόδημά τους από αρρώστιες.

Όλοι στα νησιά δοκιμαζόμαστε σκληρά από τους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια, από το φούντωμα της ακρίβειας με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ. Υπάρχουν οικογένειες που είναι αντιμέτωπες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακόμη και της πρώτης κατοικίας.

Με την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκε το κόστος και προβλέπεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα ενώ οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια δουλεύουν με μισθούς 500€, χωρίς ωράρια, χωρίς συλλογική σύμβαση.

Τα εισιτήρια των πλοίων παραμένουν πανάκριβα, με αυξήσεις από το 2001 από 150% έως και 300% ανά νησί.

Να μην πληρώσουμε την ανάπτυξη τους, όπως πληρώσαμε την κρίση τους!

Τώρα συμπόρευση με το ΚΚΕ για την αντεπίθεση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και εξουσίας

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα. Να ενωθούν σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες.

Γιατί σήμερα αποδεικνύεται περισσότερο από ποτέ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, που να μη συνδέεται με το γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις και πολέμους.

Ο σοσιαλισμός είναι η διέξοδος για την εργατική τάξη και το λαό. Μόνο με την εργατική εξουσία, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό ανοίγει ο δρόμος η οικονομία και η παραγωγή να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

ΑΠΡΙΛΗΣ 2018

telion ZarbanisPerKilo

Ακουστε Ζωντανα!

Επικοινωνία

Samos Today

Θ.Σοφούλη 155
83100 Σάμος
Τηλ. +30 22730 87966 & 87967

Mail: info@samostoday.gr

Βρείτε μας στο Facebook